Otkrivamo..

Što je limunska trava i koje su njezine zdravstvene prednosti?

Limunska trava, još poznata pod imenom Cymbopogon citratus, ima višenamjensku primjenu - može se koristiti kao začin te pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.
Lifestyle / Flash | 22. 03. 2024. u 11:20 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čest je dodatak azijskim jelima kojima daje svježinu i bogat ukus. Mirisom podsjeća na limun te je izvor antioksidanasa i raznih vitamina. Istražili smo koje zdravstvene prednosti ima te kako je najbolje možete iskoristiti.

1. Pospješuje probavu 

Nadutost, zatvor i dijareja? Zvuči poznato? Ako imate probavne smetnje, pokušajte ih riješiti s limunskom travom, darom iz prirode. Ona ima antiseptičko djelovanje te pomaže u olakšavanju probavnih smetnji.

Možete je koristiti za pravljenje čaja te ga konzumirati po preporuci stručne osobe. Ako se radi o ozbiljnim problemima s crijevnom florom, uvijek se posavjetujte s liječnikom te zatražite savjet o korištenju bilo kakvih pripravaka.

2. Ublažava bolove 

Limunska trava ima protuupalna svojstva te može pomoći kod ublažavanja boli. Bez obzira radi li se o grčevima u trbuhu ili bolovima u zglobovima, čaj s ovom čudesnom travom može olakšati simptome. 

3. Pomaže kod prehlade i gripe

Budući da ovaj prirodni lijek ima antibakterijska svojstva, možete je koristiti kod prehlade i gripe. Konzumacijom čaja od limunske trave možete ublažiti simptome gripe, poput kašlja, guste sluzi te glavobolje. Osim čaja, možete napraviti ulje te ga nježno umasirati u bolne dijelove tijela tijekom gripe. 

4. Jača imunološki sustav

Limunska trava je bogata antioksidansima te njezina konzumacija pomaže u jačanju imunološkog sustava. Kad imate jak imunološki sustav, ne trebate se brinuti oko sezone prehlade, gripe ili alergija.

Imajte na umu da ne smijete pretjerivati s konzumacijom prirodnih proizvoda, te se uvijek savjetujte sa stručnom osobom.

5. Smiruje živčani sustav 

Čaj od limunske trave smiruje živčani sustav te pozitivno utječe na smanjenje stresa. Također, pomaže kod problema sa spavanjem te se uz nju možete opustiti u napetim situacijama. Ako ste napeti i stalno se budite tijekom noći, pokušajte si pomoći s šalicom čaja od limunske trave pred spavanje. 

6. Pozitivno utječe na oralno zdravlje 

Ako želite zadržati dobro zdravlje usne šupljine, koristite ulje limunske trave. Sve što trebate uraditi je pomiješati 3 kapi ulja ovog prirodnog lijeka u šalici vode. Dobit ćete osvježavajuću vodicu za usta iz kućne radinosti, koja će zaštiti vaše zube i zubno meso. 

7. Djeluje kao prirodni dezodorans 

S obzirom na antibakterijska svojstva limunske trave, možete je koristiti kao zamjenu za dezodorans. Dovoljno je razrijediti ulje trave te ga nanijeti umjesto dezodoransa. Osim što će ovaj prirodni preparat blago utjecati na vašu kožu, pomoći će vam u borbi s neugodnim mirisima tijela. 

Osim brojnih zdravstvenih dobrobiti, limunska trava pomaže u borbi s komarcima i insektima. Možete je posaditi u saksije i staviti na prozore ljeti - njezin miris će tjerati sve komarce dalje od vas. 

Zaključak

Kao što smo već rekli, limunska trava se može koristiti kao začin u kuhinji, te u obliku čaja i ulja. 

Važno je spomenuti da bez obzira na njezine zdravstvene prednosti, ne trebate odbacivati tradicionalne medicinske tretmane. Također, prije konzumacije bilo kojeg prirodnog pripravka, uvijek se savjetujte s vašim odabranim liječnikom. 

Kopirati
Drag cursor here to close