Naoblačenje prelazi preko BiH

Stigla promjena: Najavljeni kiša i snijeg, upaljen i meteoalarm

Jače naoblačenje će preći preko BiH i uvjetovati padavine i pad temperature.
Lifestyle / Flash | 06. 10. 2017. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas će jače naoblačenje preći preko BiH i uvjetovati padavine i pad temperature.

Prije podne sunčanije u Hercegovini. U nizinama će padati kiša, a na planinama snijeg. Tijekom noći na subotu u središnjim i istočnim područjima granica snijega i susnježice se može spustiti i do 800m nadmorske visine.

Očekivana količina padavina je između 10 i 25 l/m2. Vjetar umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo veći dio dana. Od poslijepodnevnih sati vjetar u Hercegovini mijenja smjerna sjever i u noći na subotu predviđa se jačanje bure.  Jutarnje temperature zraka od 9 i 15°C i tijekom dana će postupno opadati. U Hercegovini najniža jutarnja temperatura između 11i 15°C, a najviša dnevna između 19 do 23°C.     

Žuti meteoalarm

Nivo upozorenja meteoalarma je žuto, te upozorava na prosječnu brzinu vjetra između 25 i 40km/h, piše Operativni centar Civilne zaštite HNŽ-a.

Promjena vremenskih prilika praćena povećanom naoblakom, padavinama i zahlađenjem, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Sudionicima u prometu sugeriramo oprezniju vožnju. Na jugu će biti neznatno ugodnije, poslije podne uz jačanje bure što će također uzrokovati probleme osjetljivim osobama, priopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Inače, kako je najavio ovaj zavod, naredna tri dana očekuje nas oblačno vrijeme.

Vrijeme narednih dana

U subotu prije podne pretežno oblačno vrijeme. U  središnjim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima prije podne kiša, a snijeg ili susnježica iznad 700 metara nadmorske visine. Glavnina padavina u jutarnjim satima. U Hercegovini kiša se očekuje u jutarnjim satima. U drugoj polovini dana u Bosni postupno smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura koja će od poslijepodnevnih sati oslabiti. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 14, na jugu od 14 do 18 stupnjeva.

U nedjelju se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. U večernjim satima na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno slaba kiša. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu do 8, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 18 stupnjeva.

U ponedjeljak sunčanije u Hercegovini. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, prije podne lokalno može pasiti malo kiše. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 7, na jugu od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu do 21 stupanj.

Kopirati
Drag cursor here to close