Kad konji zasviraju

Zabrana nošenja burke: U Beču policajci kontroliraju i 'konje'

Oni koji su mislili da se novi zakon odnosi samo na žene koje u potpunosti pokrivaju svoje lice, nisu dobro računali.
Lifestyle / Flash | 05. 10. 2017. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Austriji od 1. listopada vrijedi zabrana pokrivanja lica na javnim mjestima, takozvani "Burkaverbot".

Oni koji su mislili da se novi zakon odnosi samo na žene koje u potpunosti pokrivaju svoje lice, nisu dobro računali.

Bečki mediji javljaju u srijedu kako su na udar ovog zakona došli i čuveni ulični svirači koji nose konjske maske na glavama.

Ova trojka ''muzikalnih konja'' vrlo je poznata u Beču, mnogi ih turisti slikaju, a sve je više onih koji okinu i prigodan selfie s ovim neobičnim glazbenicima.

Njihove maske lako upadaju u oči, tako da ni policajci nisu mogli ostati ''imuni'' pa je izvršena odgovarajuća kontrola, jer prema novom zakonu svaka osoba mora biti jasno prepoznatljiva, odnosno lice joj mora biti vidljivo na uobičajen ''europski'' način, odnosno bolje reći - ne smije biti skriveno iza bilo kakve maske, ukoliko nije u pitanju posebna prigoda, kao primjerice maskenbal, vrijeme krampuza i slično.

Kako je za Kurier izjavio glasnogovornik policije Daniel Fürst, postojala je osnova za obavljanje razgovora s glazbenicima, kako bi se neke stvari razjasnile.

Zakon nazvan "Burkaverbot" prilično je kontroverzan za mnoge Austrijance, a on predviđa da se žene koje nose burku ili nikab ne smiju tako odjevene pojavljivati na javnim mjestima, a isto vrijedi o za ljude koji nose različite zaštitne maske preko lica, osim ako imaju potvrdu liječnika da takve maske moraju nositi radi vlastite zaštite.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije izdalo je odgovarajuću brošuru u kojoj se na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku pojašnjavaju svi važni detalji primjene ovog zakona.

Glazbenike s konjskim glavama policija pak nije kaznila, ali su ih morali privremeno skinuti kako bi ih se moglo identificirati. Najavljuju da će i dalje svirati s maskama. 

Kopirati
Drag cursor here to close