Otvoreno poduzeće ''VedriMo''

Socijalno poduzeće u Mostaru: Djeca s posebnim potrebama mogu, samo im treba prilika

''Neizmjerna je važnost otvaranja socijalnog poduzeća jer je to jedna poruka ne samo njima da mogu, već i društvu da oni mogu''
Lifestyle / Flash | 06. 11. 2017. u 14:44 Bljesak.info/A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je otvoreno socijalno poduzeće ''VedriMo'', koje je u prvoj fazi zaposlilo tri osobe s invaliditetom.

''Neizmjerna je važnost otvaranja socijalnog poduzeća jer je to jedna poruka ne samo njima da mogu, već i društvu da oni mogu'', rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj, predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmjeh", koje s partnerima - Caritas Bosne i Hercegovine i NCM "Ivan Pavao II" provodi ovaj projekt.

Projekt financira Europska unija u vrijednosti od 130 000 eura, kroz IPA Program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem otvaranja dva socijalna poduzeća, i to jednim u Crnoj Gori, a drugim u BiH.

Bljesak.info /  Gianluca Vannini, vršitelj dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju, Delegacije Europske unije u BiH

''Europska unija sa 7,9 milijuna eura financira prekogranične projekte, financiramo 35 projekata a ovo je jedan od njih. Htio bih istaknuti važne aspekte ovog projekta a to je socijalno uključivanje dvije zemlje, te uključivanje osoba s posebnim potrebama. Ovaj program uključuje područja zapošljavanja, okoliša i turizma te pomaže graničnim područjima da se integriraju ekonomski i socijalno, a najvažnije je da pomaže socijalnoj integraciji osoba s poteškoćama u razvoju'', rekao je za Bljesak.info Gianluca Vannini, vršitelj dužnosti šefa Operativnog odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju, Delegacije Europske unije u BiH.

Dodao je kako EU pomaže i institucije da pomognu sebi u razvoju, te imaju za sada dobru kooperaciju, koja je po njegovom mišljenju jako važna pogotovo za ova područja.

U poduzeću su uposlene tri osobe s invaliditetom, devet njih je do sada prošlo obuku, a trenutno dvadeset mladih iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prolazi obuku poljoprivredne i srodnih radionica - kazala je u ponedjeljak nakon promocije spomenutog poduzeća Danijela Kegelj, predsjednica Udruge "Vedri osmjeh".

Dodala je kako su analizirajući tržište došli do saznanja da su upravo poljoprivreda i ekološka sadnja, oblasti u kojima puno mogu sudjelovati osobe s invaliditetom i koje bi realno mogle proći na tržištu.

Projekt ''Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori'', počeo je 2015. a završava 25. studenoga ove godine.

''Projekt je ostavio još prostora za zapošljavanje novih osoba s invaliditetom, a plan je edukacija i rehabilitacija osoba s invaliditetom kao i njihova prekvalifikacija u zanimanja srodna uzgoju plasteničke proizvodnje, povrća, cvijeća i začinskoga bilja'' ustvrdila je projekt koordinatorica spomenutog projekta Cecilija Petrović.

Bljesak.info /  Projekt financira Europska unija u vrijednosti od 130 000 eura

''Naša djeca su sa završenom srednjom školom, svi pomoćni kuhari i u startu su uskraćeni da budu konkurentni na tržištu zapošljavanja. Nisu ravnopravni. Otvaranjem ''VedriMo'' mi smo im pružili mogućnost da se educiraju u novoj životnoj oblasti sadnje uzgoja koja im je bliska i prihvatljiva. Tu priču smo proširili na 20 osoba s invaliditetom, osim tri koja su stalno zaposlena, tako da vjerujem da će ova priča imati stvarno jedan sretan nastavak, onako kako smo željeli i razmišljati'', kazala je za Bljesak.info Kegelj.

Pojasnila je kako je plastenik samo jedan dio priče, jer udruga radi i ukrasne suvenire, a imaju i razne ideje.

''Kada ste dobili neko mjesto da boravite i učite, onda ćete lako otkrivati i razvijati sposobnosti ovih mladih ljudi. U onako malom prostoru od 30 kvadrata koji smo mi imali, mladi su mogli provoditi svoje dane s jako malo aktivnosti, ovdje kao što vidite ima puno prostora i mogućnosti. Nama je cilj da djeca istražuju sebe, svoje granice, da se pronalaze, kao sve ono što osobe bez poteškoća mogu u životu, i osobe s poteškoćama trebaju to pronaći, a ovdje imaju priliku za to'', rekla je Kegelj, dodajući kako će ove prostorije nove prostorije u ostati službene prostorije, gdje će biti dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama.

''Izuzetno je važno da djeca imaju prostor gdje mogu biti svoji na svome, često je problem što se inkluzija tumači na poseban način i što se pogrešno prezentira u javnosti. To je često recept gdje mi bez poteškoća imamo rješenja za osobe s poteškoćama, a kada njih pustimo da kažu svoje mišljenje i svoje želje iznenadili bi se kako to izgleda drugačije. Ja osobno kao roditelj vjerujem da je najbolje odgojiti dijete da ima svoj stav i mišljenje kao slobodni ljudi, a nešto kao što je nametnuto'', zaključila je Kegelj.

Rosmila Kvesić, majka tridesetogodišnje članice Udruge Vedri osmjeh, sada je zaposlena u udruzi, i s radošću dolazi.

''Imaju agronoma koji im pomaže, zasađuju voćke biljke, sretna je zadovoljna. Ne može se opisati što meni kao roditelju znači ovo poduzeće. To je nešto preveliko, jer moja kćer do sada nije nigdje nije radila, u šestom razredu osnovne škole je oboljela i nije izlazila, dok nije ušla u ovu udrugu, otvorio se put i meni i njoj'', rekla je gospođa Kvesić.

Bljesak.info /  ''VedriMo''
Kopirati
Drag cursor here to close