Mjesečeve cipele

Slavan i rijedak par tenisica prodan na aukciji za vrtoglavih 437.500 $

Dizajnirao ih je Bill Bowerman, atletski trener i suosnivač sportskog diva Nikea. Proizvedeno je svega 12 pari, dio njih podijeljen je trkačima koji su se 1972. godine natjecali na kvalifikacijama za Olimpijske igre.
Lifestyle / Flash | 26. 07. 2019. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / ''Mjesečeve cipele''

Nakon što je prošli tjedan kupio 99 pari najrjeđih tenisica na svijetu za 850.000 dolara, kanadski investitor i kolekcionar Miles Nadal otišao je korak dalje pa je svoju kolekciju nadopunio sa stotim parom.

Riječ je o Nikeovom modelu ''Mjesečevih cipela” (eng. Moon Shoe) iz 70-ih godina prošlog stoljeća za koji je Nadal iskeširao dodatnih 437.500 dolara (skoro tri milijuna kuna), piše Business Insider.

Dizajnirao ih je Bill Bowerman, atletski trener i suosnivač sportskog diva Nikea. Proizvedeno je svega 12 pari, dio njih podijeljen je trkačima koji su se 1972. godine natjecali na kvalifikacijama za Olimpijske igre, a par koji je Nadal kupio na aukciji navodno je jedini par Mjesečevih cipela koji postoji, a da nikada nije nošen, piše The Guardian.

Specifično ime ovaj model tenisica zaradio je prema specifičnom tragu koji će ostaviti u zemlji, a koji podsjeća na otisak koji su astronauti ostavili na Mjesecu 1969. godine.

''Oduvijek sam bio zagriženi entuzijast i štovatelj jedinstvenih umjetnina i kolekcionarskih predmeta koji predstavljaju inovativan dizajn, izvanrednu izradu te nove i uzbudljive trendove u pop kulturi'', izjavio je Nadal koji je je izvršni direktor investicijske kompanije Peerage Capital vrijedne više milijardi dolara.

Cijelu kolekciju od ukupno 10 pari rijetkih tenisica Nadal planira izložiti u svom privatnom automobilskom muzeju Dare to Dream u Torontu.

Osim Mjesečevih cipela u Nadalovoj novoj kolekciji nalaze se i dva para modela Nike Mags, tenisica koje su se proslavile 1989. godine u drugom nastavku filma 'Povratak u budućnost' jer su se automatski vezivale.

Tehnologija je to koju Nike nije lansirao na tržište još tridesetak godine od objave kultnog filma. Pretpostavlja se da je ovu ediciju Nike Magsica Nadal platio između 50 i 70 tisuća dolara.

Osim toga, zvijezda aukcije bio je i par Air Jordanica iz limitirane edicije koje su kreirane u čast legende bejzbola Dereka Jetera i njegova umirovljenja 2017. godine. Procjenjuje se da je njihova cijena bila blizu 60.000 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close