Aktivnosti

Širom BiH obilježen Dan ružičastih majica

Pored školskih aktivnosti, na ulicama gradova su na inicijativu djece održani ulični performansi.
Lifestyle / Flash | 26. 02. 2021. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

World Vision BiH podržao je obilježavanje Dana ružičastih majica, Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u 27 škola, 17 omladinskih udruženja širom BiH i Privremenom prihvatnom centru Ušivak.

U školama su održane likovne izložbe, literarna takmičenja, te je sa djecom razgovarano o vršnjačkom nasilju i posljedicama koje ono ostavlja na pojedinca.

Pored školskih aktivnosti, na ulicama gradova su na inicijativu djece održani ulični performansi.

Dodatno, World Vision BiH je ove godine Dan ružičastih majica obilježio i u Privremenom prihvatnom centru Ušivak gdje su za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirane edukativne i kreativne radionice, dok je za maloljetnike bez pratnje u okviru programa psihocijalne podrške organizirana tematska radionica.

Sve aktivnosti su održane u skladu sa epidemiološkim mjerama i školskim protokolima.

Ove godine je Dan ružičastih majica obilježen pod sloganom “Ne budi sila iza profila/Don't be mean behind the screen”, kojim djeca i mladi ukazuju na porast vršnjačkog nasilja putem interneta.

U suradnji sa osobljem škola, partnerima na lokalnom niovu i pokretom mladih Vrijedni Pažnje, World Vision BiH potiče djecu i mlade da jedni sa drugima otvoreno razgovaraju o veoma prisutnom problem nasilja među vršnjacima.

Obilježavanje Dana ružičastih majica događa se u sklopu kampanje Vrijedni pažnje, čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom. Kreirana u bliskoj suradnji sa djecom i mladima iz različitih krajeva BiH, ova kampanja se provodi uz učešće dječaka i djevojčica i mladih žena i muškaraca koji žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim obiteljima, školama i zajednicama.

Aktivnost obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja, nadgradnja je programa organizacije World Vision BiH kroz koji se svakodnevno, kroz rad sa omladinskim klubovima, programe vršnjačke edukacije i program razvoja životnih vještina u školama širom BiH radi na prevenciji nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close