Mećava 1985.

Sestre Čuljak se nakon 30 godina sastale sa svojim herojima

Lifestyle / Flash | 11. 09. 2015. u 15:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sestre Šima i Draženka Čuljak, u četvrtak su se po prvi put nakon 30 godina sastale sa svojim herojima koje su im davne 1985. spasili život kada su zapele u mećavi. Sastajali su se i prije, ali nikada sestre nisu bile zajedno.

Malo tko ne zna priču o sestrama Čuljak, Šimi i Draženki, koja je u siječnju '85. godine digla na noge cijelu tadašnju Jugoslavija. Tada 18-godišnja Šima i njezina 17-godišnja sestra Draženka krenule su po snježnoj mećavi prema Širokom Brijegu te su upale u jamu duboku deset metara i tu provele nevjerojatnih sedam dana, a jedina ‘hrana’ su im bile žvakaće gume! Spasila su ih tri lovca koja su čula njihove pozive upomoć. Objema su tada amputirane obje noge, no danas, zahvaljujući medicinskim protezama, žive život 'punim plućima', a sestre su se zajedno sa svojim spasiocima susrele u restoranu Lavanda.

Draženka Čuljak je za Jabuka.tv kazala kako su se svi okupili kako bi obilježili 30 godina otkako su im njihovi heroji spasili živote, te su se ovaj put dogovorili da svi budu na okupu.

Sestre Čuljak: Zahvala je da živimo 'kako treba'

Sestre Čuljak su već na samom početku druženja u razgovoru s lovcima Dragom, Radom i Krešom Ćavarom, te njihovim suprugama, govorili o tome koliko im puno znači ovaj susret te da im se nikada ne mogu dovoljno zahvaliti.

''Kako netko može da se zahvali za život, nema riječi, bilo što da kažemo, nikad neće biti dovoljno da ovim ljudima izrazimo hvala'', rekla je Draženka u razgovoru za portal Jabuka.tv

Sestre su kazale kako je njihova zahvala lovcima, to da žive život 'kako treba', jer kako kažu 'naš uspjeh je njihov uspjeh.

''Želimo im dokazati da se nisu džaba penjali po onim stijenama i snijegu da bi nas spasili. Mi stvarno nikada ne možemo reći dovoljno hvala što su oni uradili za nas'', zaključila je Draženka Čuljak.

Iako u poznim godinama, lovci Drago, Rade i Krešo i dalje su aktivni lovci, a kako su medijima kazali, najviše ih veseli to što se i nakon 30 godina čuju i okupe sa sestrama Čuljak te da im je drago što su danas to veoma uspješne žene.

Sestre Čuljak postale su uspješne poslovne žene s hobijima u kojima ih ne sprječava hendikep. Obje žive i rade u kanadskom Torontu od 1993. godine.

Podsjetimo, priča o čudesnom preživljavanju sestara Čuljak na noge je podignula cijelu tadašnju Jugoslaviju čiji su stanovnici novčanim donacijama pomagali obitelji Čuljak. Priča je veoma brzo obišla svijet, brojni mediji danima su trubili o 'nemogućem preživljavanju u ekstremnim uvjetima'. Njihovo preživljavanje i danas se u svijetu smatra čudom.

O sestrama Čuljak kanadska televizija željela je snimiti film. U Kanadi im je to nemoguće, jer nema ni slične prirode kakva je ovdje bila tog siječnja 1985. da bi mogli tako nešto napraviti, no jedna kanadska televizija snimila je kratki dokumentarni film o njima.

Kopirati
Drag cursor here to close