Redovito održavanje

Savjeti za čišćenje i održavanje tepiha

Saznajte više o pravilnom tretmanu tepiha
Lifestyle / Flash | 23. 03. 2024. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovito i pravilno održavanje tepiha je uvjet da vaši tepisi izgledaju sjajno i poslije više godina.

U nastavku vam donosimo savjete sa stranice Tarkett za pravilno čišćenje i održavanje tepiha.

1. Postavite otirače na ulaznim vratima

Prvi zadatak je da se zaustavi unošenje nečistoća postavljanjem otirača na ulazima. Oni trebaju biti kao četka da bi prikupili nečistoću i prašinu koja dolazi s vana.

2. Redovito čišćenje

Održavanje tepiha čistim podrazumijeva redovito usisavanje, trenutno uklanjanje mrlja te duboko čišćenje jednom godišnje. Redovitim usisavanjem sprječavate duboko prodiranje nečistoće i oštećenje flora. Najmanje jednom tjedno usisajte cijelu površinu tepiha, a po potrebi i češće.

Dubokim ćete čišćenjem riješiti se prljavštine koja je prodrla u dublje slojeve tepiha i tako produljiti vijek svojega tepiha – za ovo se obratite profesionalnim servisima za čišćenje tepiha.

3. Zadržite postojanost tepiha

Povremeno pomičite namještaj kako biste spriječili da se flor tepiha ulegne na pojedinim mjestima. Na nogama teškog namještaja koristite podloške i pomičite ih s vremena na vrijeme kako flor ne bi polijegao u određenom pravcu. Izbjegavajte izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti kako biste osigurali da vaš tepih ne bi izblijedio te kako bi boje ostale jasne i postojane.

4. Odmah uklonite mrlje

Mrlje daju neuredan izgled i da bi se to izbjeglo, treba brzo reagirati i ukloniti ih što je prije moguće. Treba koristiti bijelu upijajuću tkaninu da se pokupi sav sadržaj koji je napravio mrlju. Kemijski proizvodi za uklanjanje mrlja se moraju prvo isprobati na nekom manje vidljivom mjestu (kutu tepiha), u veličini poštanske marke. Važno je odabrati odgovarajuća sredstva za različite tipove mrlja i pri tome obvezno pratiti upute o količini i vremenu koje proizvođač preporučuje.

5. Pravilan izbor sredstva za čišćenje

Ako sami dubinski čistite tepih, koristite isključivo sredstva za održavanje čija je vrijednost ph7 (neutralna). Da biste se uvjerili da je sredstvo odgovarajuće, treba ga staviti na tanjurić i postaviti na radijator da se osuši. Poslije 24h treba pogledati je li ostala masnoća – u slučaju da jeste, onda to sredstvo nije odgovarajuće i ne treba ga koristiti za čišćenje tepiha.

6. Odgovarajuća boja

Odaberite odgovarajuću boju tepiha za svaku prostoriju u svojemu domu, ovisno o tome je li u pitanju blagovaonica, kuhinja ili pak, spavaća soba, gdje rjeđe boravite. Mrlje i nečistoće će se manje primijetiti na šarenim tepisima, za razliku od jednobojnih tepiha, svijetlih ili iznimno tamnih boja.

7. Dodatni savjeti

Nikada ne postavljajte namještaj na tek opran tepih dok se u potpunosti ne osuši.

Kopirati
Drag cursor here to close