Veselo

Samo iz Mostara: Putovanje svijetom za 80 minuta

Svi posjetitelji ovog veselog događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju preko 60 zemalja svijeta
Lifestyle / Flash | 21. 09. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 21.9. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) obilježio je dan pokreta Koledža ujedinjenog svijeta.

Tim povodom učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru već tradicionalno organizirali su događaj za širu javnost pod nazivom 'Put oko svijeta za 80 minuta'.

Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minut
Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minut
Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minut

Ovom prilikom su građanima Mostara predstaviti svoje zemlje, tradicije i kulture, a svi posjetitelji ovog veselog događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju preko 60 zemalja svijeta.

Koordinatorica za odnose s javnošću i komunikacije UWC-a u Mostaru Adla Velagić-Ćurić kazala je kako se ove godine u Mostaru predstavlja više od 60 zemalja.

"Put oko svijeta za 80 minuta" već je postao tradicionalni događaj u Mostaru. Naši učenici predstavljaju se kroz svoju tradicionalnu glazbu, narodne nošnje i tradicionalna jela koja su sami pripremali'', kazala je Velagić-Ćurić.

Dodaje kako ove godine Koledž pohađa 200 učenika iz 68 zemalja svijeta.

''Brojka od 200 učenika naš je godišnji standard, ali interes iz godine u godinu raste, posebno iz razloga što je UWC Mostar jedini koledž ove vrste na Balkanu, a čija je misija doprinos razvoju post-konfliktnog društva. Za učenike s područja Bosne i Hercegovine dajemo otprilike 30 stipendija, a ostatak učenika dolazi iz svih država svijeta, poput Zimbabvea, Nepala, Maldiva, SAD-a, Španjolske, Francuske, Kine '', navela je Velagić-Ćurić.

Što se tiče programa Koledža u Mostaru, Velagić-Ćurić pojasnila je kako UWC Mostar ima dvogodišnji program namijenjen učenicima uzrasta od 16 do 19 godina.

''Po završetku Koledža učenici dobiju diplomu koja je priznata na preko 2.000 sveučilišta u svijetu, tako da preko 90 posto njih nastavlja svoje studije. Po statistici 97 posto naših učenika uspješno diplomira, a ono što nas posebno raduje je to da se jedan veliki broj diplomanata vraća u BiH, pa tako ove godine imamo čak četiri naša bivša učenika koji su zaposleni na Koledžu'', kazala je Velagić-Ćurić.

Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minut

'Put oko svijeta za 80 minuta' se kao i prethodnih godina održavao na Španjolskom trgu u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close