Stein

Rusija izdala potjernicu za odbjeglom članicom Pussy Riot

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak vojnika u Ukrajinu u veljači 2022, Rusija je donijela niz zakona kojima se nameću oštre kazne...
Lifestyle / Flash | 07. 11. 2023. u 12:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Moskvi izdao je u utorak međunarodnu potjernicu za Lyusyom Stein, članicom benda Pussy Riot koja je pobegla u inozemstvo, na zbog svjesnog širenja "lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama, javila je državna novinska agencija TASS.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak vojnika u Ukrajinu u veljači 2022, Rusija je donijela niz zakona kojima se nameću oštre kazne za svakoga za koga smatra da je diskreditirao oružane snage ili širio lažne vijesti o njima.

TASS je naveo izvor u moskovskom Basmanskom sudu koji je kazao da će Stein biti uhićena čim uđe u Rusiju. Nije navedeno za širenje kojih konkretnih informacije o oružanim snagama je Stein optužena.

Pussy Riot, feministička opozicijska grupa, postala je istaknuta tako što je obukla balaklave i upala u moskovsku katedralu Krista Spasitelja u veljači 2012. godine, uzvikujući pjesmu protiv Putina.

Pohvaljena od nekih na Zapadu zbog osporavanja pretpostavki Putinove Rusije, ruski dužnosnici kažu da je grupa namjerno pokušala da ne poštuje rusku kulturu, moral i pravoslavlje.

Stein (27) , koja je ranije bila općinska zamjenica moskovskog okruga, napustila je Rusiju nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora.

Rekla je da je uspjela pobjeći tako što se presvukla u uniformu dostavljača hrane. Na svom Instagram nalogu objavila je fotografiju narukvice za praćenje isječene s njene noge.

Dok je bila u Rusiji, Stein je više puta uhitila ruska policija zbog sudjelovanja u prosvjednim skupovima. Tijekom jednog od tih uhićenja u prosincu 2021. godine, Stein je, skupa s još jednom članicom Pussy Riot, Marijom Aljohinom, štrajkala glađu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close