Meteorolog Krajinović

Rujan može biti ekstreman u pogledu maksimalnih temperatura zraka

Krajinović je istaknuo da je u pogledu padalina izgledan nastavak sušnog perioda, a najizraženijim negativnim odstupanjima u centralnim, planinskim dijelovima zemlje, a najveće odstupanje moguće je tijekom rujna i studenog.
Lifestyle / Flash | 01. 09. 2021. u 10:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesec rujan klimatološki može biti itekako ekstreman u pogledu maksimalnih temperatura zraka, čemu svjedoče i temperaturni rekordi ranije zabilježeni u Bosni i Hercegovini, a ove godine najveća pozitivna odstupanja očekuju se upravo u ovom mjesecu te u studenom, izjavio je za Anadoliju Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Krajinović je istaknuo da je u pogledu padalina izgledan nastavak sušnog perioda, a najizraženijim negativnim odstupanjima u centralnim, planinskim dijelovima zemlje, a najveće odstupanje moguće je tijekom rujna i studenog.

"Stabilnije vrijeme, uz malu mogućnost za poneki pljusak na zapadu, sjeveru i centralnim predjelima Bosne, prognozira se od 1. do 8. rujna. Jutra prohladna uz maglu po kotlinama duž rijeka, danju ugodno toplo uz duže sunčane intervale. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između devet i 14 stupnjeva, na jugu zemlje do 18. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na jugu zemlje do 29", ističe sarajevski meteorolog.

Kako je kazao, od 9. do 15. rujna prognozira se pogoršanje uz veću vjerojatnost za padavine širom zemlje. Temperature tijekom jutra u Bosni od osam do 13, u Hercegovini između 11 i 16. Danju hladno uz temperature u Bosni od 17 do 22, u Hercegovini između 21 i 26 stupnja.

Krajinović se kratko osvrnuo i na rujanske temperaturne rekorde zabilježene na području BiH, podsjetivši da je najviša temperatura za ovaj mjesec izmjerena u Mostaru 1. rujna 1902. godine, a iznosila je 41,6 stupnjeva Celzijusovih.

"Iako je ova vrijednost izmjerena prije 119 godina, temperature iznad 40 stupnjeva, iako rijetko, registrirane su i u posljednjih 20 godina. Na meteorološkoj stanici Zenica, 17. i 18. rujna 2015. godine izmjereno je 40,2 stupnjeva i rekordnih 40,9 stupnjeva. Spomenute 2015. godine 17., 18. i 19. rujna izmjereni su rekordi na još pet meteoroloških stanica, potom 2008. godine izmjereni su rekordi na Ivan-sedlu i Livnu. Stariji rekordi izmjereni su 1987. godine, 1902. i 1892. godine u Bihaću", podsjetio je Krajinović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close