Bolji zakon

Rodilje u ZHŽ-u će redovitije primati naknade

Lifestyle / Flash | 12. 09. 2016. u 10:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući novim zakonskim rješenjima rodilje u ZHŽ-u konačno bi trebale redovito početi dobivati svoja primanja. Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a ranije je rodiljama uplaćivao sredstva onom dinamikom kako bi stizala sredstva iz proračuna, a to bi u praksi značilo da bi u listopadu dobile naknadu za siječanj iste godine, piše Dnevni list.

Neke majke su tako bile prisiljene odustati od rodiljnog dopusta, i ranije se vraćati na posao, jer zbog neredovitih primanja, nisu mogle opstati.

Glasnogovornica Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a Ivana Bošnjak kaže da takvih problema u budućnosti neće biti, odnosno da će uplate biti mnogo redovitije.

Državnim poduzećima nema povrata

Novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom u ZHŽ-u se primjenjuje od 1. kolovoza 2016. godine.

Izmjenom Zakona, propisano je da naknadu plaće za žene-majke koje su u radnom odnosu kod fizičkih osoba i pravnih osoba privatnog prava obračunava i isplaćuje poslodavac, a Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke vrši povrat istih.

Naime, poslodavac koji uredno izmiruje obvezu uplate doprinosa na plaću za obvezno zdravstveno osiguranje prije i u tijeku korištenja porodiljnog dopusta žene-majke, te koji nema dugovanja na temelju obveznog zdravstvenog osiguranja, ima pravo na povrat isplaćenih naknada plaće od strane Zavoda.

Ovime se zapravo pritišće poslodavca da bude uredan s plaćanjem doprinosa, kako bi mogao dobiti povrat sredstava isplaćenih radnicama koje su na rodiljnom dopustu. Zavod će vršiti kontrolu isplate naknade plaće, odnosno povrat tih sredstava.

Navedeno se odnosi na majke koje su zaposlene u privatnom sektoru, dok naknadu plaće za žene-majke koje su u radnom odnosu kod pravnih osoba javnog prava (država, entitet, županija, grad, općina, javno poduzeće, javna ustanova i dr. ) obračunava i isplaćuje poslodavac bez prava na povrat tih sredstava od strane Zavoda.

Majkama obećanja

U ZHŽ-u naknadu imaju i nezaposlene majke, a isplaćuju ih centri za socijalni rad. Zaposlene majke dobivaju 70 posto od plaće, a nezaposlene 100 maraka mjesečno.

Postoji i jednokratna pomoć za opremanje bebe. I premda su primanja majkama u ZHŽ-u debelo kasnila, još uvijek su mnogo povlaštenije nego majke u HNŽ-u.

Ovdje njihov status uvelike ovisi o dobroj volji poslodavca, a jedino što dobiju nakon poroda je simboličnih i jednokratnih 400 maraka za opremanje bebe. I to stiže sa zakašnjenjem.

Zaposlene i nezaposlene majke u HNŽ nemaju ništa. Iz stranaka koje su na vlasti u HNŽ-u pristizala su obećanja da će barem jednokratna novčana pomoć skočiti na 800 maraka, no ostalo je na obećanju.

Kopirati
Drag cursor here to close