8. rujna

'Ima izaći': BiH će dobiti svoju prvu povorku ponosa

''Slogan povorke će biti 'Ima izaći', a predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što imaju drugi građani BiH'', rekao je Čulibrk.
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2019. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva povorka ponosa u Bosni i Hercegovini bit će održana 8. rujna ove godine u Sarajevo. Kako su organizatori ove manifestacije naglasili na današnjoj konferenciji za medije, BiH će se na taj način, uz Makedoniju, ove godine pridružiti zemljama regiona u kojima se povorke ponosa već godinama održavaju.

Inicijativa dolazi od 15 aktivista Prijedora, Banja Luke, Sarajeva i drugih gradova BiH.

Član Organizacijskog odbora povorke ponosa Branko Čulibrk ističe da ova manifestacija predstavlja prosvjed protiv nejednakosti i kršenja ljudskih LGBT osoba.

''Slogan povorke će biti 'Ima izaći', a predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što imaju drugi građani BiH'', rekao je Čulibrk.

Članica Organizacijskog odbora povorke ponosa Lejla Huremović ističe da povorka dokazano doprinosi poboljšanju života LGBT osoba, koje su svakodnevno diskriminirane.

''To je jedan od najvažnijih događaja za LGBT osobe koje su svakodnevno izložene diskriminaciji. Poštujemo principe antifašizma, solidarnosti i ravnopravnosti i borimo se za slobodu LGBT osoba. Ne borimo se samo za svoju slobodu, već i za slobodu svih grupa koje su diskriminirane i nad kojima se vrši nasilje ili su isključene iz društva'', naglasila je Huremović.

Foto: Fena / Prva bh. povorka ponosa 8. rujna u Sarajevu

Dodala je da povorka ponosa stavlja nasilje nad LGBT osobama iz nevidljive u vidljivu sferu.

Članica orgnaizacijskog odbora Dajana Bakić naglašava da je najava za održavanje povorke ponosa jutros predata Ministarstvu prometa i Ministarstvu unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.

''Očekujemo od institucija da odgovorno rade svoj posao jer ljudska prava nisu ekskluzivna za samo određene društvene grupacije, a pozivamo sve građane i građanke na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa'', podvukla je Bakić.

Organizacijski odbor povorke ponosa vjeruje da će institucije koje su zadužene za red i mir u BiH ozbiljno pristupiti ovoj manifestaciji i zaštiti osobe koje tog dana u okviru povorke izađu na ulice Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close