Na stazi Red Bull Ring

Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu auto-moto sporta

U središtu glazbene instalacije nazvane „Drum the Bull“ bio je čelični bik Spielberg, kojeg su Grubinger i njegovi kolege perkusionisti oživjeli pomoću četkica, metalnih i drvenih bubnjeva, pa čak i čekića.
Lifestyle / Flash | 03. 07. 2020. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Staza Red Bull Ring u austrijskom Spielbergu našla se u središtu himne koja je snimljena u slavu skorog povratka Formule 1. Svjetski priznati perkusionista Martin Grubinger kombinirao je klasičnu glazbu sa zvucima auto-moto sportova, stvorivši himnu kojom će biti otvorene dvije utrke u Spielbergu na početku nove sezone: 5. srpnja Rolex Velika nagrada Austrije te Pirelli Velika nagrada Štajerskekoja je na rasporedu 12. srpnja.

Grubinger je okupio glazbenike različitih pravaca i zbor od 150 ljudi kako bi svoju viziju pretvorio u stvarnost. U središtu glazbene instalacije nazvane „Drum the Bull“ bio je čelični bik Spielberg, kojeg su Grubinger i njegovi kolege perkusionisti oživjeli pomoću četkica, metalnih i drvenih bubnjeva, pa čak i čekića.

Foto:PR / Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu auto-moto sporta

„Pozvan sam da vidim Bika i malo sam bubnjao po njemu. Otkrio sam da je akustika fantastična! Udario sam i odmah sam se zaljubio u zvuk”, objasnio je Grubinger. „Bilo mi je jasno da bi bilo sjajno stvoriti himnu povratku Formule 1.“

U himnu kojom slavi auto-moto sport inkorporirana je Simfonija broj 2 Gustava Mahlera, poznata i kao Simfonija uskrsnuća, koja povezuje pažljivo smještene zvukove trkaćih vozila poput automobila Sauber F1 1995, NASCAR, motora klase Moto2 i borbenog aviona Lockheed P-38 Lightning.

Video: Drum the Bull Celebrates the Return of Formula 1 I Austrian Grand Prix

„Bilo nam je jako važno ne samo da stvorimo glazbu preko koje ćemo ubaciti zvukove auto-moto sporta, već je zapravo stvorena partitura i sve je bilo tempirano vrlo precizno“, kaže Grubinger i objašnjavada su vozači i piloti morali biti točni poput glazbenika kako bi se savršeno sinkronizirali u kompoziciju uz ansambl udaraljki i prateći zbor.

„To je djelo koje predstavlja tradiciju, modernost, kreativnost, tehnologiju, prekrasan krajolik, ljubav prema umjetnosti i kulturi, ali i određenu razinu ludila“, dodaje autor himne.

Bivši vozač David Coulthard, koji je bio na Red Bull Ringu u vrijeme snimanja, kaže da je ova himna jedinstven način da se dočeka povratak Formule 1.

Foto:PR / Proslava povratka Formule 1 uz novu himnu auto-moto sporta

„Glazba koja je svirala preko padine brda ovdje u Spielbergu i buka motora s avionima koji su prelazili iznad bio je prekrasan orkestar buke koji je poželio dobrodošlicu Formuli 1 u 2020. godini. Nikad nismo imali dvije utrke zaredom na istoj stazi, tako da je ovo nešto jedinstveno. Doista će se biti poseban doživljajvidjeti tko će biti pobjednik ovog odgođenog početka sezone“, rekao je Coulthard.

Bik Spielberg, po kojem je himna dobila ime, simbol je Red Bull Ringa od svibnja 2012. godine i napravljen je od čeličnih pločica Corten –koje vremenom razvijaju izgled hrđe - betona i aluminija, a ukupno je težak 1300 tona i visok 18 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close