Trikovi

Proljeće i invazija mrava u kući? Riješite ih se na prirodan način

Ako niste ljubitelj kupovnih sredstava za rješavanje problema s mravima koji se najčešće javlja u proljeće, često nakrcanih štetnim tvarima, možete isprobati i prirodne načine za koje mnogi tvrde da su im pomogli u borbi protiv dosadnih nametnika
Lifestyle / Flash | 13. 04. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko primijetite da su se u vašem domu pojavili mravi, prvo što trebate napraviti je da dobro zaštitite hranu kako se ne bi zavukli. Izbjegavajte poluotvorene posude ili vrećice - sve namirnice moraju biti u dobro zatvorenim posudama. A zatim krenite u akciju s ovih nekoliko odličnih prirodnih, a jeftinih sredstava koja imamo svi u svojim domovima.

Soda bikarbona

Soda bikarbona nije nimalo draga mravima. Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto na koje se skupljaju mravi - i netragom će nestati.

Odličan saveznik u borbi protiv mrava je i ocat, stoga radne površine dobro očistite vodom i bijelim octom koji će ih djelomično odbiti, a i vrlo je efikasno prirodno sredstvo za čišćenje.

Začini

Dobro je poznato to da mravi ne vole ni neke začine. Isprobajte kurkumu, čili i crvenu papriku ili usitnjeni češnjak.

Kreda

Ako vaša kuhinja ima vrata kroz koja možete izaći iz kuće, to je put kojim dolaze mravi. Kako biste ih zaustavili, nacrtajte liniju kredom na tlu na vanjskoj strani vrata. Mravi ne vole kalcijev karbonat, tako da ćete sigurno blokirati njihov ulazak u kuhinju.

Cimet

Jak miris esencijalnog ulja cimeta možete nanijeti na sva mjesta gdje ste vidjeli mrave do sada. Esencijalno ulje možete nanijeti u tek par kapljica i miris će ih otjerati. Osim toga možete pomiješati pola litre vode, dvije žlice cimeta u prahu i par klinčića. Ovo će imati jak miris koji će otjerati mrave sa svih mjesta gdje ovu tekućinu pošpricate. Uz to će vam stan divno mirisati.

Kava

Kava također ima jak miris pa je ona odličan način kako se riješiti mrava iz kuće. Običnu mljevenu kavu možete staviti na mjesta na kojima vidite da mravi izlaze. Nakon toga se više neće htjeti vratiti na to mjesto. Ovo je odlično ako ih ne želite uništiti već samo otjerati.

Sapun i eterična ulja

Također možete sami napraviti emulziju s vodom, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja poput lavande ili kamfora te začina poput paprene metvice, klinčića ili lovora. Nanesite na područja na kojima se mravi skupljaju.

U borbi protiv njih mogu pomoći i biljke poput lavande, metvice i buhača.

Limun

Neki pak tvrde da su se ovih dosadnih malih nametnika riješili uz pomoć običnog limuna jer mravi ne mogu podnijeti limunsku kiselinu. Samo kritična mjesta pospite svježe iscijeđenim sokom limuna.  

Prokuhajte litru vode i dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe te tom tekućinom natopite kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za nametnike na biljkama.

Kopirati
Drag cursor here to close