Fitness življenje

Problemi koji su posljedica nedostatka sna te izravno utječu na vaš fizički napredak

Lifestyle / Flash | 13. 05. 2016. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatna količina sna postala je epidemija današnjeg ubrzanog načina življenja.

Yelena Pyatkevich, direktorica odjela za neurologiju te suradnica odjela za poremećaje spavanja Boston Medical Centera, izjavila je da prosječna odrasla osoba današnjice spava jedan i pol sat manje nego što je spavala prosječna odrasla osoba prije 100 godina.

Yelena Pyatkevich i specijalizirana stručnjakinja za spavanje, zaposlenica Presbyterian Hospital and Will eCornell Medicine u New York Cityju, Dianne Augelli, iznijele su neke od uobičajenih problema koji se pojavljuju radi nedostatka sna.

Mi smo odlučili navesti one probleme izazvane nedostatkom sna koje direktno nepovoljno utječu na prakticiranje fitness načina življenja.

1. Znatno povećanje apetita

Vaš će organizam tražiti znatno veću količinu hrane u odnosu koja bi mu bila potrebna u slučaju da je imao dovoljno vremena za adekvatan odmor.

Razina hormona grelina znatno će se povećati, a upravo navedeni hormon vašem mozgu signalizira da ste gladni, ali ne i da ste siti u trenucima kada bi to trebao biti slučaj, odnosno u trenucima kada je količina nutritivnih elemenata dostatna za adekvatno funkcioniranje vašeg organizma.

Nadalje, vaš će organizam osjećati potrebu za masnom i teškom hranom upravo radi prekomjernog i nekontroliranog osjećaja gladi.

2. Usporavanje metabolizma

Nepovoljna posljedica nedostatnog spavanja je i usporavanje metabolizma.

Ukoliko radi nedostatka sna u vaš organizam unosite prekomjerne količine hrane kroz određeni vremenski period može doći do pojave inzulinske rezistencije.

Inzulinska rezistencija za posljedicu ima pojavu pretilosti te povećanje rizika obolijevanja od šećerne bolest tipa 2, ali i povećanje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

3. Narušavanje imunološkog sustava

Nedostatak sna utječe na smanjenu mogućnost organizma za pružanje adekvatnog otpora virusima i bakterija s kojima je svakodnevno suočen.

Navedeno uzrokuje učestale virusne i bakterijske infekcije, odnosno obolijevanje organizma.

4. Nemogućnost intenzivnog treniranja

Nedostatak san uzrokuje iscrpljenost organizma te samim time on nije u mogućnosti izdržati treninge visokog intenziteta.

Nadalje, smanjena koncentracija, kao posljedica nedostatka sna, može dovesti i do brojnih ozljeda prilikom izvedbe treninga.

5. Neadekvatan oporavak organizma

Nedostatak sna uobičajeno podrazumijeva i nedostatnu količinu odmora i oporavaka organizma nakon izvođenja fizičke aktivnosti, a što izrazito nepovoljno utječe na fizički napredak sportaša.

Kopirati
Drag cursor here to close