Kraljevska obitelj

Princ Harry povukao tužbu za klevetu protiv novina Mail on Sunday

Harry, mlađi sin kralja Charlesa, tužio je Associated Newspapers zbog članka iz 2022. u kome se navodi da je ponudio da plati policijsku zaštitu tek nakon što je pokrenuo odvojenu pravnu borbu protiv britanske vlade.
Lifestyle / Flash | 19. 01. 2024. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski princ Harry u petak je u Londonu povukao tužbu za klevetu protiv izdavača novina Mail on Sunday zbog članka o njegovim sigurnosnim aranžmanima, prenose njihove 'sestrinske' novine Daily Mail.

Harry, mlađi sin kralja Charlesa, tužio je Associated Newspapers zbog članka iz 2022. u kome se navodi da je ponudio da plati policijsku zaštitu tek nakon što je pokrenuo odvojenu pravnu borbu protiv britanske vlade.

Članak također optužuje Harryja (39) da je pokušao da obmane javnost o svojoj spremnosti da plati policiju, koja je povučena nakon što se povukao s kraljevskih dužnosti 2020.

U decembru je izgubio pokušaj da se odbrana lista povuče zbog svoje tužbe za klevetu, što znači da bi vjerovatno morao svjedočiti na Visokom sudu u Londonu tokom ove godine.

Daily Mail je javio da je Harry, vojvoda od Sussexa, napustio svoj slučaj nekoliko sati prije nego što su njegovi advokati morali da predaju relevantne dokumente. Novine navodi da će on sada biti u obavezi da plati troškove lista od 250.000 funti, skupa sa svojim honorarima koji su iznosili 500.000 funti.

I Harijev advokat i portparol Associateda odbili su da komentiraju.

Visoki sud u Londonu presudio je da je izvještaj Maila klevetnički - otvarajući Hariju put da pokrene slučaj protiv jednog od najvećih britanskih medijskih izdavača. Njegov pokušaj da se slučaj odluči u njegovu korist bez suđenja nije, međutim, uspio.

Slučaj je jedan u nizu koje kraljevska porodica vodi protiv britanskih tabloida. On i šest drugih ličnosti visokog profila, uključujući pjevača Eltona Johna, također tuže Associated, navodeći široko rasprostranjeno nezakonito ponašanje, uključujući hakiranje telefona od novinara.

Sudija je u novembru presudio da bi njihov slučaj mogao ići na suđenje nakon što je izdavač pokušao da ga izbaci, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close