Tradicionalan kolač

Priča o neizbježnom kolaču: Dosadan si kao šapa za Božić

Lifestyle / Flash | 16. 12. 2014. u 10:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šape su tradicionalni kolač kojeg domaćice još uvijek rado spremaju za vrijeme blagdana. Ovaj kolač nalazi se na mnogim trpezama zbog jednostavnih sastojaka , ali i zbog toga što može ''dugo stajati''.

Naime, šape ako su dobro napravljene mogu bez problema stajati 15 dana da se ne pokvare. Nekvarljivi sastojci su jedan od razloga zbog kojeg su bake spremale upravo ovaj kolač te to prenijele na mlađe naraštaje. Domaćice bi ih spremale u vrijeme Adventa, tako da bi bile šape bile spremne za degustaciju na Božić.

Njihova jedinstvenost je u metalnim kalupima koji izgledaju kao šape, a koji mogu biti i u obliku oraha, cvijeta, mjeseca, zvijezde i slično. Upravo ovi simboli označavaju blagostanje za sljedeću godinu kada je riječ o plodovima prirode.

Moderne verzije šapa

Tradicionalne šape napravljene od brašna, šećera, svinjske masti, praška za pecivo, jaja i oraha, bile su platforma za razvoj raznih izvedenica ovog kolača. Tako su primjerice nastale šape s medom, kokosom i rogačom.

Moderne domaćice su također iz upotrebe izbacile svinjsku mast, te umjesto nje koriste margarin, a radi bolje smjese tijesta često u njih stavljaju pavlaku.

Sam postupak pravljenja šapa iziskuje dosta truda i vremena. Potrebno je sve kalupe namazati masti, te potom u svaki kalup staviti smjesu. Nakon što su šape gotove tradicionalno se umaču u šećer u prahu ili u vanilin šećer. 

Šapa - dosadan kolač

Šape su uz beskvice, čupavce i oblatne neizostavni gost na tradicionalnim blagdanskim trpezama. Kako je ovaj kolač neizostavan svakog Božića nastala je i šala: ''Dosadan si kao šapa za Božić''.

Nekada su zbog malog izbora namirnica domaćice imale pravi izazov prilikom pravljena tradicionalnih kolača među kojima su i šape. Ipak, stare bake ne odustaju od pravljena šapa smatrajući kako su idealne i prigodne za Božić. 

''Kad praviš šape trebaš imati dobru svinjsku mast i finih oraha. One što duže stoje sve su ukusnije'', ispričala nam jedna baka ističući kako je zanimljivo kod ovog kolača to što je mjera za sastojke bila šalica od kave.

Recept za šape

Kako bi napravili tradicionalne šape potrebni su vam: jedna šalica domaće masti, jedna šalica mljevenih oraha, dvije šalice brašna, dvije šalice šećera, jedno jaje i jedan vanilin šećer.

Sastojke sve pomiješajte i smjesu stavite malo da odstoji. Zatim namastite kalupe s masti, te ih punite smjesom. Ne punite ih do kraja jer će kolači narasti prilikom pečenja. Nakon što ih ispečete vruće ih izvadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.

Kopirati
Drag cursor here to close