Taj Mahal

Potres joj ništa ne može. Trik arhitekta koji štiti slavnu kriptu od katastrofe

Taj Mahal jedna je od najljepših građevina u Indiji, ali i na cijelome svijetu.
Lifestyle / Flash | 15. 11. 2020. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šah Jahan napravio je sve što je bilo u njegovoj moći da zaštiti grobnicu voljene supruge od propadanja, uključujući i poseban način gradnje koji će je sačuvati u slučaju rušenja stupova...

Taj Mahal jedna je od najljepših građevina u Indiji, ali i na cijelome svijetu. Izgrađena je od bijelog mramora koji tijekom dana, ovisno o kretanju sunca, mijenja boju u ružičastu. Šah Jahan dao je sagraditi velebnu grobnicu u spomen na voljenu suprugu Mumtaz, koja je umrla pri porodu 14. djeteta s 39 godina.

Snaga ljudi i slonova

Šah je zaposlio arhitekte, graditelje i kipare iz cijeloga svijeta. Taj Mahal je gradilo 20 tisuća radnika koji su koristili tisuću slonova, a za taj su im pothvat trebale čak 22 godine. Osim same palače, posebna je pažnja posvećena uređenju vrtova i jezercu u kojem se zrcali prekrasna palača.

Jedini dio palače bez ukrasa

Muslimanima je neprimjereno uljepšavati grobove brojnim ukrasima, pa je tako i jedini minimalistički dio palače onaj u kojem je šah Jahan položio suprugu na počinak.

Nagnuti tornjevi

Četiri minareta Taj Mahala ne postoje zbog estetskih, već zbog praktičnih razloga. Kako bi zaštitio kriptu, arhitekt Ustad Ahmad Lahauri blago je nagnuo tornjeve kako u slučaju pada ne bi uništili grob.

Opasnost od urušavanja

Današnji su stručnjaci izrazili zabrinutost da bi se Taj Mahal lako mogao srušiti zbog isušivanja obližnje rijeke. Nakon što su u osamdesetima izmjerili da se jedan od stupova pomaknuo za gotovo 4 centimetra predvidjeli su da bi se palača mogla srušiti do 2016. godine. Srećom, to se nije dogodilo, a Indijci su je čvrsto odlučili zaštititi od propadanja.

Hrpa bambusa

Indijska ikona bila je itekako ranjiva u vrijeme Drugog svjetskog rata. Kako bi ga zaštitili od neprijatelja, Britanci su napravili zaštitu kako bi piloti koji bi prelijetali iznad Taj Mahala vidjeli samo hrpu bambusa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close