osnaživanje žena

Pokretom, a ne projektima, rješavati probleme žena u BiH

Lifestyle / Flash | 22. 05. 2016. u 10:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom posljednje dvije godine predstavnice Fondacije za osnaživanje žena, prvi fond za žene te vrste u Bosni i Hercegovini, organizirali su radionice za ženske organizacije koje rade u manjim sredinama radi povećanja njihovih kapaciteta.

Obilazeći te organizacije postalo je jasno da potrebe žena u BiH nisu iste. Potrebe žena iz ruralnih područja nisu iste kao potrebe žena s invaliditetom, kao što se i potrebe Romkinja razlikuju u odnosu na potrebe žena povratnica.

Sve to bio je razlog da ova fondacija započne istinski ženski pokret koji su nazvali "Agenda". Film "Agenda žena u BiH", koji će javnost moći pogledati 23. svibnja, donosi priče žena iz ovih četiriju kategorija.

Ovoga puta o potrebama žena, ne govore istraživači unutar projekata, nego žene koje žive u specifičnim područjima jer jedino, ako svaka žena prepozna svoj istinski interes, može postati borac za svoja prava i na taj način može se desiti istinski ženski pokret.

U filmu su predstavljene četiri agende napravljene s udruženjima iz Bijeljine, Bratunca, Prnjavora i Rogatice. Tako će članice Udruženja žena s invaliditetom "Impuls" iz Bijeljine govoriti o potrebi osiguranja pristupačnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, osiguranju obrazovanja i zapošljavanja za žene iz ove kategorije.

U drugoj priči govorit će predstavnice triju ženskih udruženja iz Bratunca koje su napravile zajedničku "Agendu". Udruženja koja čine žene različitih nacionalnosti, najčešće žrtve rata, usmjerena su uglavnom na rad sa ženama u ruralnim sredinama i njihovo ekonomsko jačanje. Radi se o Udruženju "Jadar", Udruženje žena "Maja" i Udruženju žena "Priroda".

O svojoj "Agendi" u filmu će govoriti i predstavnice Udruženja "Romska djevojka - Romani Ćej" iz Prnjavora. Njihova agenda čini set problema s kojima se Romkinje susretale dolazeći u kontakt s institucijama posebno kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje, ali i zdravstvo i to uglavnom zbog predrasuda prema Romkinjama.

Četvrta "Agenda" tiče se žena iz ruralnih područja u okviru koje će predstavnice Udruženja "Snop" iz Rogatice, koje okuplja žene poljoprivrednice, tražiti sistemsku podršku ženama na selu.

O ovoj ideji za Fenu je govorila direktorica Fondacije za osnaživanje žena Dubravka Kovačević, koja već dvadesetak godina radi u civilnom sektoru tijekom kojih je shvatila da se sve događa u većim eksponiranim sredinama, dok su manje zajednice zapostavljene kada su pitanju donacije za organizacije.

Mala mjesta tako su ostajala postrani, a za organizacije koje rade i pomažu ženama malo tko je i čuo iako, kaže Kovačević, rade čuda bez mnogo sredstava često bez ikakve pomoći, ali i bez osnovnih informacija o tome gdje mogu aplicirati za novac.

Stoga je Fondacija oformljena da bi bila neka vrsta baze u BiH za donatore koji mogu putem nje dobiti informacije kojima organizacija je potrebna njihova pomoć, a onim organizacijama koje imaju do 25.000 KM godišnji proračun Fondacija osigurava 25 posto sudjelovanja za apliciranje za sredstava, ukoliko se projekti tiču ženskih prava.

''Pokušavamo pratiti ono što je na terenu potrebno. U okviru radionica pokazujemo im kako da prezentiraju svoju ideju u javnosti. Sve ono što rade nazvale su svojom Agendom kako bi pokazale da su žene sa stavom i da im treba pomoći da bi uspjele u svojim projektima'', pojasnila je Kovačević.

Kada su u pitanju žene koje su preživjele ratna silovanja i torture, Kovačević ističe da njih posjećuju uglavnom istraživači koji o njima pišu disertacije, ali one žele da se ta etiketa skine s njih 20 godina poslije rata i žele da doprinose društvenoj zajednici u kojoj žive, ali i da poboljšaju svoju ekonomsku situaciju.

Iako se radi o ženama iz različitih kategorija, većina njih zapravo traži ekonomsko osnaživanje što bi, dodaje Kovačević, trebalo biti ključno u bilo kojoj strategiji Bosne i Hercegovine, ali i bilo koje države.

''Ako žena ima svoj "dinar", kako se to kod nas još kaže, sve druge borbe za njihova prava bile bi lakše. Stoga je ovo jedini način da se riješe stvarana pitanja žena'', mišljenja je Kovačević.

Ova fondacija je zapravo pokret u okviru koje djeluje nekoliko fondova i to Fond solidarnosti, Fond za organizacijski razvoj, Fond za podršku ženskog pokreta, Fond za ženske inicijative, Sufinancirajući fond i Urgentni fond.

Od osnivanja Fondacije na poziv za pomoć ženama u različitim oblastima odazvale su se brojne nevladine organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i pojedinci i svi su uplaćivali koliko su mogli dok su neki potpisali i trajni nalog za mjesečno izdavanje sredstava za ove fondove.

Na ovome se neće zaustaviti. Fondacija će uraditi istraživanje o utjecaju migracija na žene, a u planu je i otvaranje centra u Sarajevu koji će služiti svim organizacijama iz BiH koje imaju neke aktivnosti u Sarajevu da tu organiziraju skupove, rade na računaru i sve ostalo što im bude potrebno tokom boravka u glavnom gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close