Anketa

Pitali smo građane - Gdje je centar Mostara?

Dok stručnjaci smatraju kako Mostar više nema centra, pitali smo građane što je po njihovom mišljenju centar Mostara.
Lifestyle / Flash | 06. 04. 2024. u 10:54 Bljesak.info
Pitali smo građane - Gdje je centar Mostara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Često se na društvenim mrežama povede rasprava o tome gdje se nalazi centar Mostara. Dok su stručnjaci mišljenja kako Mostar nema centar, među građanima percepcija centra grada je često subjektivna.

Centar grada trebao bi zadovoljavati osnovne potrebe stanovnika poput hrane, odjeće, higijenskih proizvoda te pružati pristup zdravstvenim i pravnim uslugama. No, najvažnija uloga centra je kao mjesta društvenih interakcija gdje građani mogu susretati, upoznavati se, družiti i razmjenjivati informacije i iskustva.

Što kaže struka?

Arhitektica Senada Demirović Habibija ranije je u Bljesak.info podcastu 'Sredinom', rekla kako je ideja o Mostaru koji je formiran u šest općina i centralnu zonu nažalost nije nikada zaživjela.

Kako kaže, kroz tu ideju centralne zone zamišljeno je ponovno stvaranje neke zajedničke priče gdje se sve zajednice okupljaju a i u ideji urbanizma i prostornog planiranja, nažalost kaže taj plan koji su poslije rata pokušali napraviti nikada nije zaživio.

''Došli smo do tada neke postojeće, faze imali smo savjet plana od dva neka idejna koncepta, ali to je poslije i politički i svakako stalo. Meni osobno nikad nije stalo jer za mene je ta centralna zona, nema srama i stida u nečem što je istina da je linija na kojoj se desio rat bila linija razdvajanja, ali toliko je potentna da u današnjem Mostaru može da bude linija ne samo spajanja, već i novi sloj i novi identitet za Grad Mostar'', rekla he Demirović Habibija.

Što kažu građani?

U anketi smo upitali građane što je centar Mostara, pojedini smatraju da Mostar nema centra, drugi pak misle kako je po okupljanju naroda Mepas centar, a treći pak misle da je dobro što Mostar nema glavni trg ili centar jer bi se Mostar mogao pozicionirati kao ''multicentričan grad''.

Neki pak kažu kako je centar svugdje - tko ga osjeća.

''Bitno je da nosiš grad u srcu i tu je centar'', jedan je od odgovora.

Što su građani rekli pogledajte u anketi.

Kopirati
Drag cursor here to close