Bistro!

FOTO Bljesak.info s ribarima: Udice su bačene, sezona lova je otvorena

Ekipa portala Bljesak.info odlučila je prvi sunčani vikend otvorene sezone ribolova provesti uz rijeku Neretvu...
Lifestyle / Flash | 06. 04. 2024. u 14:15 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja sezona ribolova, na rijekama kojima gospodari Sportsko ribolovno društvo Neretva 1933 Mostar, inače najbrojnije ribolovno društvo u BiH, službeno ja započela 1. travnja 2024. te je i ekipa portala Bljesak.info odlučila prvi sunčani vikend sezone provesti uz rijeku Neretvu.

''Imamo dobru vodu s kojom gospodarimo i sve preduvjete za bolji razvoj društva, sportskog ribolova i ribolovnog turizma. Prošle godine smo imali 1.946 članova, a do sada smo već izdali oko 1.500 dozvola tako da ćemo imati ove godine sigurno preko 2.000 članova. Uvjerljivo smo najjače društvo u BiH, ne znam da postoji itko da ima i 500-600 članova'', rekao je za Bljesak.info predsjednik ovog društva Neđad Selimotić.

Poribljavanje voda

Istaknuo je kako su u protekloj godini izvršili poribljavanje u vodama ribolovne zone Mostar sa mekousnom pastrmkom, potočnom pastrmkkom, glavaticom, dužičastom pastrmkom, potočnom i jezerskom zlatovčicom, te šaranom. Poribljavanje su, kao i prethodnih godina, uradile Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda BiH, kojima je to u obvezi i one su po zakonu dužne poribljavati ovo vodno područje.

Foto: Bljesak.info / Otvorena sezona ribolova...

Također, napomenuo je sportske ribolovce da je do 1. svibnja 2024. godine ribolov na mekousnu pastrmku zabranjen, te da je zakonom zabranjeno uznemiravanje ribe na mrijestu.

Ovo društvo ima dobru ribočuvarsku službu organiziranu od ribočuvara i ribočuvara volontera, te jasno daju do znanja ribokradicama da će ustrajati u zaštiti voda kojima gospodare, ribljeg fonda i životne sredine.

Ribokradica ima

''Imamo osam ribočuvara i svoja tri vozila,  oni su organizirani te imamo ekipe koje su stalno na terenu. U slučaju da dobijemo neke informacije vezano za aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom i ribolovnom osnovom, naravno ribočuvarska služba djeluje i van radnog vremena'', rekao je Selimotić.

Kaže kako ribokradica ima, ali da ih je, na sreću, sve manje.

''Ono što bi stvarno trebalo jeste malo više sluha od strane Inspekcija i sudova, gdje imamo predmete koje po više godina čekaju i onda to više nema smisla. To u konačnici budu neke mizerne kazne, ti ljudi se predstave uglavnom da su socijalni slučajevi, da se to više neće ponavljati i to se završi s minimalnom kaznom i nekom uvjetnom osudom, a u principu ne šalje se poruka kakva bi se trebala slati'', naglašava.

Foto: Bljesak.info / Priroda...

Objašnjava kako standardna kazna ne postoji, raspon je velik, ovisno o djelu koje je učinjeno.

''Je li učinjen krivolov, je li u tom trenutku nađeno ribe, je li mala ili velika riba. Mi smo pokrenuli jednu akciju gdje bi mi naplaćivali štetu i teretili ljude na osnovu toga koliko su oni nama napravili štete kao društvu. Tad bi jedna riba koštala značajno više jer bi se računala i njezina opcija kako bi se ona mrijestila i tako dalje'', govori i dodaje kako će u narednom razdoblju svakako pokušati dodatno opteretiti krivolovce.

Sud časti

Također, društvo ima i svoj Sud časti, u kojem će dodatno podići kriterije, te će za svaki prekršaj koji je ozbiljan, isključivat ribare iz društva.

''Zamolio bih sportske ribolovce da se ponašaju u skladu s pravilima koja postoje, da ne vrše velik izlov ribe, da ne koriste nedozvoljene mamce, da svi zajedno uživamo na našim rijekama'', poručio je za kraj predsjednik ovog društva, uz obvezni ribarski pozdrav 'Bistro!'.

Foto: Bljesak.info / Neretva
Kopirati
Drag cursor here to close