Ne čekajte vikend...

Pet trikova za bolju produktivnost

Ponekad je teško biti produktivan, pogotovo na neki kišni dan ili sivi, tmurni tjedan. No ipak postoje neki trikovi kako možete povećati svoju produktivnost.
Lifestyle / Flash | 11. 04. 2023. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U idealnom scenariju davali biste sve od sebe svaki dan i na poslu i kod kuće. Domovi bi uvijek bili čisti i uredni, obavljali biste sve zadatke na poslu, a nakon svega toga još biste se igrali s djecom, čuvali kućnog ljubimca, bavili se partnerom i prijateljima… No znamo da to jednostavno nije tako. Neki dani su produktivniji od drugih i ponekad ta hrpa odjeće ostane na kauču nekoliko dana duže nego što ste namjeravali.

Kada se ipak budete morali zakopati u posao (kod kuće ili na poslu), sjetite se sljedećih savjeta koji vam mogu pomoći:

Započnite dan rano

Kada znate da ćete morati biti vrlo produktivni i imati dugačak popis obaveza, nije primamljivo rano započeti dan, ali se isplati. Imat ćete nekoliko trenutaka za sebe i jutarnju šalicu kave, moći ćete se smiriti i opustiti, polako pregledati što vas čeka i izaći iz doma spremni na sve. To je potpuno drugačije od toga da izjurite iz kuće u zadnji tren i zaboravite sve stvari koje ste trebali ponijeti sa sobom, piše N1 Slovenija.

Nemojte preopteretiti svoj raspored

Trčanje od jednog zadatka do drugog je iscrpljujuće, a ako ne želite izgubiti glavu i svaku večer završiti iscrpljeni na kauču, pobrinite se da vam raspored ne bude prenatrpan. Pokušajte raspodijeliti poslove kroz tjedan ako je moguće i pobrinite se da svaki dan imate malo slobodnog vremena. Bit će vam lakše ako svaki dan prepoznate tri bitne stvari, a za ostale se pozabavite kad ostane vremena.

Ne trpajte sve kućanske poslove u slobodne dane

Postoji li išta gore od pospremanja kuće nakon napornog tjedna? Slobodni dani neka budu za odvajanje od telefona, računala, e-maila, svih obaveza, za druženje i ugodne hobije. Podijelite kućanske poslove tijekom tjedna kako biste se tijekom vikenda zaista odmorili i napunili baterije.

Ostanite aktivni

Znamo, ponekad morate preskočiti tjelovježbu jer ste zatrpani sastancima, dodatnim poslom, preumorni ste… Ipak, trebali biste presložiti svoj raspored tako da u danu imate vremena barem za šetnju, vožnju biciklom na posao, trčanje, neku kratku vježbu… To će vas opustiti i razbistriti misli pa kasnije možete biti produktivniji i završiti sve što je pred vama. Osim toga, održavat ćete zdravu težinu.

Isključite…

Zapravo, isključite sve uređaje: telefon, računalo, televiziju, tablet… Sve vam te informacije pune um i nije ni čudo da ste psihički iscrpljeni. Postavite jasnu granicu između posla i slobodnog vremena kada nećete odgovarati na poruke i pozive. Provedite kvalitetno vrijeme s najdražima kada niste na telefonu, oživite svoje hobije, provedite vrijeme u prirodi… To će vam dati puno više energije nego da ste gledali film. I nemojte čekati vikend – sve to možete učiniti već danas.

Kopirati
Drag cursor here to close