Jeste li znali?

Ovo je najveća razlika između čišćenja jabučnim i alkoholnim octom

Svima je već poznato da je ocat moćan saveznik u čišćenju, no jeste li znali koja je razlika između onog jabučnog i alkoholnog?
Lifestyle / Flash | 06. 02. 2024. u 14:55 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku ćemo istražiti ove dvije vrste, te saznati koju od njih je najbolje koristiti za čišćenje. Također, dodat ćemo par korisnih trikova uz koje ćete lakše očistiti vaš stambeni prostor. 

Kada je najbolje koristiti jabučni ocat?

Jabučni ocat je prirodno sredstvo za čišćenje te u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima može činiti čuda. Kućanice ga često koriste jer je manje agresivan od alkoholnog octa.

Iako sadrži kiselinu koja učinkovito uklanja kamenac i razne nečistoće, neće oštetiti nijednu površinu. Ako niste sigurni za koju vrstu čišćenja ga je najbolje koristiti, ne brinite, navest ćemo ih u nastavku. 

Čišćenje kamenca u kupaonici

Ako ne želite da čistite kupaonicu agresivnim kemijskim sredstvima, uvijek se možete osloniti na dobri, stari ocat. Potrebno je pomiješati istu količinu jabučnog octa i vode u jednoj posudi te nanijeti na kamenac.

Ostavite da tako djeluje pola sata te isperite i prebrišite krpom za čišćenje. Sigurni smo da će sav kamenac nestati te da će vaša kupaonica blistati svojim starim sjajem. 

Čišćenje staklenih površina

Staklene površine, poput prozora i ogledala možete lako očistiti uz pomoć jabučnog octa i vode. Dovoljno je pomiješati istu količinu, napuniti bočicu s raspršivačem te koristiti za čišćenje.

Osim što nećete udisati nikakva kemijska isparavanja, uštedjet ćete na skupim sredstvima za čišćenje. 

Uklanjanje mrlja na tepisima

Za uporne mrlje na tepisima pomiješajte jabučni ocat te vodu u omjeru 2:1, te nanesite na mrlju.

Ostavite pola sata te dobro očistite krpom za čišćenje. Osim što će ocat očistiti i najtvrdokornije mrlje, iz tepiha će nestati svi neugodni mirisi. 

Kada je najbolje koristiti alkoholni ocat?

Alkoholni ocat, još poznat kao bijeli destilirani, sadrži veći postotak octene kiseline te brže i učinkovitije uklanja nečistoće.

Također, zbog svoje snage može biti agresivniji prema nekim površinama pa s njim trebate biti oprezni. U nastavku otkrivamo kako ga možete najbolje iskoristiti za čišćenje doma.

Uklanjanje mrlja na odjeći

Ako se borite s tvrdokornim mrljama na odjeći od primjerice, trave  ili voća, samo nanesite malo alkoholnog octa na mrlju prije pranja. Zahvaljujući njegovoj prirodnoj snazi, mrlje će nakon pranja nestati.

Osim što nećete koristiti nikakva kemijska sredstva za uklanjanje mrlja, nećete morati bacati novac na razna sredstva za čišćenje. 

Čišćenje kamenca u perilicama za suđe i rublje

Ako tražite prirodan način da očistite perilice za suđe i rublje, ne treba vam ništa drugo osim alkoholnog octa. Kad primijetite da vaša perilica ne radi dobro te da se iz nje osjete neugodni mirisi, vrijeme je za čudesan sastojak iz kuhinje.

Sipajte ga u obje perilice te ih uključite prazne. Osim što će nakon ovog procesa biti ako nove, ocat će uništiti sve bakterije koje su se zavukle i stvarale probleme. 

Čišćenje mikrovalne pećnice

Najbolji način čišćenja mikrovalne pećnice je da u njoj zagrijete posudu s vodom i par žlica alkoholnog octa. Kako se tekućina bude zagrijavala, ispuštat će paru koja će omekšati i najupornije mrlje.

Nakon toga uzmite krpu za čišćenje te obrišite mikrovalnu pećnicu. Nećete se trebati mnogo truditi te ćete sve riješiti uz samo par poteza. 

Trikovi za bolje čišćenje 

Ako ne možete zamisliti čišćenje bez ove 2 vrste octa, donosimo vam nekoliko trikova uz koje će cijeli proces biti lakši i ugodniji. 

Dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u bočicu s raspršivačem u kojoj se nalazi ocat. To će smanjiti miris octa te će vaš dom mirisati samo omiljenim notama. 

Pomiješajte alkoholni ocat, vodu te im dodajte par kapi limunovog soka te tu mješavinu koristite kao univerzalni čistač. 

Za kraj 

Ako ste se pitali koja je razlika između čišćenja jabučnim i alkoholnim octom, nadamo se da vam je sada sve jasno. Obje opcije su izvrsne, no svaka od njih je učinkovitija kod određenih vrsta nečistoća.

Budući da sad znate kako ih pravilno koristiti, uživajte u blistavo čistom domu uz potpuno prirodne sastojke. 

Kopirati
Drag cursor here to close