Kad zasučeš rukave

Ovih šest stvari možda propuštaš očistiti u kuhinji

Iako si rutinu čišćenja kuhinje dovela do savršenstva, postoji vjerojatnost da zaboravljaš očistiti neke dijelove kuhinje i pojedine kuhinjske uređaje koji su posebno osjetljivi na prljavštinu i klice.
Lifestyle / Flash | 09. 11. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako svakodnevno kuhaš, tvoja kuhinja zahtjeva često temeljito i dubinsko čišćenje. Sljedeći put kad zasučeš rukave i izvadiš sredstva za čišćenje, pobrini se i za ove često previđene kuhinjske prostore.  

Filter nape

Smještena iznad ploče za kuhanje, napa pomaže u prozračivanju kuhinje i uklanjanju mirisa, plinova i topline koji se mogu nakupiti tijekom kuhanja. Budući da je ovaj dio kuhinjske opreme gotovo uvijek uključen tijekom kuhanja, možeš zamisliti koliko se njena unutrašnjost zaprlja, a posebno filter nape. Lako možeš sama skinuti filter nape i oprati ga u perilici posuđa ili vrućom sapunicom u sudoperu.

Također možeš koristiti otopinu za čišćenje pećnice. Samo pripazi da ga jako ne trljaš ili stružeš, jer tako možeš lako oštetiti filter, posao će odraditi voda i kemikalije, a ne ručno struganje.  

Zavojnice hladnjaka

Vjerojatno već znaš da bi povremeno trebalo dezinficirati unutrašnjost hladnjaka. Ali, što je s ostalim komponentama hladnjaka? Stručnjaci smatraju da je važno povremeno čistiti zavojnice hladnjaka, koje se obično nalaze na dnu ili stražnjoj strani hladnjaka.

Kad se one zaprljaju, tvoj hladnjak više ne radi tako učinkovito i mora se više truditi da hrana bude pothlađena. Možeš kupiti četku za otprilike dvadesetak kuna kako bi očistila zaprljane zavojnice.

Perilica posuđa

Perilica posuđa je zaista korisna stvar, a mnogi mogu teško zamisliti svoj život bez nje. Stoga je važno da prilikom čišćenja obratiš pažnju i na nju. Svakako obriši unutrašnjost perilice posuđa, posebno obraćajući pažnju na crnu gumenu traku (brtvu) koja pomaže pri zatvaranju suđerice, budući da je upravo ovo mjesto osjetljivo na plijesan.

Svakako izvadi i temeljito isperi filter perilice posuđa, koji se obično nalazi na dnu uređaja, ispod donje police.  

Kanta za smeće

Čak i ako redovito mijenjaš vreće za smeće, ipak je ponekad teško izbjeći stvaranje neugodnih mirisa. Svakih nekoliko tjedana obavezno očisti unutrašnjost kante univerzalnim sredstvom za čišćenje ili sapunom. Ako je kanta zaista neugodnog mirisa, možeš staviti malo sode bikarbone na dno, pusti je da odstoji pet ili 10 minuta, a zatim je izribaj i isperi na otvorenom.

Također, možeš staviti nekoliko listova upijajućeg papira ili čak zgužvane novine na dno kante prije nego što u nju staviš novu vrećicu. Papir će zadržavati neugodne mirise. Višekratne vreće za nabavku Sjetiš li se u dućan ponijeti vrećice za višekratnu upotrebu?

Ta praksa je višestruko korisna: pomažeš u očuvanju okoliša smanjujući potrošnju plastičnih vrećica, ali i štediš. No, nemoj zaboraviti svako malo ubaciti i ove vrećice u perilicu, jer se s vremenom u njima mogu umnožiti bakterije, klice, prljavština uz puno neugodnih mirisa.

Razmisli: Vjerojatno bacaš sirovo meso u vrećicu, stavljaš te iste vreće na pod kuhinje kad se vratiš iz kupovine, a zatim ih bacaš natrag u prtljažnik automobila za sljedeći odlazak u kupovinu. Vjerujemo da je ovo dovoljno razloga da se i njih sjetiš prilikom sljedećeg pranja rublja.  

Ručke kuhinjskih ormarića

Ručke na vratima ormarića (i područje ormarića oko kvaka) svakodnevno su izložene dodirima mnogih ruku - neke prljave, neke čiste - zbog čega i same mogu postati prljave. Natopi ručke kuhinjskih ormarića u sredstvu za odmašćivanje, a zatim ih obriši. Koristi mekanu krpu za čišćenje ovih područja, kako ne bi oštetila ormariće.

Prilikom kuhanja, ljudi obično otvaraju više ormarića i ladica kako bi izvadili začine, posuđe i druge potrepštine, ali ne shvaćaju da čestice masti i hrane na prstima uzrokuje nakupljanje prljavštine na tim područjima. Prilikom čišćenja obrati pažnju upravo na te kuhinjske dijelove, savjet je miss7.

 

Kopirati
Drag cursor here to close