Otkrivaju više nego što mislite...

Ovih 7 fraza pokazuju nisku emocionalnu inteligenciju

Osim što je jako bitna za stvaranje zdravih međuljudskih odnosa, emocionalna inteligencija je važna za dobrobit svakog pojedinca.
Lifestyle / Flash | 11. 12. 2023. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No kako znati tko je ima dovoljno a tko premalo da bi normalno funkcionirao? Ne brinite, postoji način i da to saznate. Naime, psiholozi izdvajaju određene fraze koje pokazuju nisku emocionalnu inteligenciju a mi vam otkrivamo koje. 

1. Ti si kriv, ne ja 

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom rijetko ili  nikad ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Razna istraživanja pokazuju da sposobnost prepoznavanja vlastitih emocija igra ključnu ulogu u razvoju emocionalne inteligencije.

Sljedeći put kad vam tijekom prepirke sugovornik poruči da ste vi krivi a ne on, iako problem nije samo vaš, znajte da se radi o osobi niske emocionalne inteligencije. 

2. Zašto si uvijek tako osjetljiv?

Ako razgovarate s osobom kojoj pokušavate objasniti kako se osjećate a oni vam kažu da ste osjetljivi, znajte da imate posla s osobom niske emocionalne inteligencije. Takve osobe ne razumiju važnost različitih emocija te na izražavanje istih često gledaju kao na slabost.

S njima je jako teško uspostaviti stabilnu i zdravu vezu, i ako vam čak uspije, pripremite se na činjenicu da ćete vi biti osoba koja će se više truditi. 

3. Ne želim o tome raspravljati!

Foto: Canva / Žena odbija razgovarati s muškarcem 

Ova fraza otkriva osobu s niskom emocionalnom inteligencijom i nezrelom osobnošću te je ujedno i obrambeni mehanizam.

Ako netko s vama počne ovako razgovarati, znajte da se radi o osobi kojoj je ego važniji od istine i ljudskih osjećaja. Ovakve osobe odbijaju realno sagledati situacije koje su im bile izvor problema te idu linijom manjeg otpora. 

4. Ovo sam ja! Uzmi ili ostavi! 

Ako vam sugovornik u tijeku prepirke izričito kaže da se neće mijenjati i da ga možete prihvatiti ili odustati, znajte da vas je doveo pred zid, te je u takvoj situaciji teško bilo što odlučiti.

Ovakva osoba vas ne poštuje niti joj je bitno kako se vi osjećate. Oni smatraju da su uvijek u pravu te se ni zbog koga neće promijeniti. Ovo je tipična fraza osobe s niskom emocionalnom inteligencijom koja odbija raditi na osobnom rastu i razvoju. 

5. Nisam ljut 

Potiskivanje vlastitih emocija je jedan od znakova niske emocionalne inteligencije. Ako osoba ignorira svoje emocije te ne zna na normalan način izraziti svoje potrebe, znajte da se radi o nezreloj osobnosti s kojom je jako teško uspostaviti zdrave međuljudske odnose.

Umjesto guranja problema pod tepih, jasno i glasno recite kako se osjećate jer tako ljudima pokazujete da ste spremni na suradnju i prijateljstvo. 

6. Upozorio sam te!

Foto: Canva / Muškarac pokazuje kažiprst

Sasvim je u redu brinuti se za nekoga i željeti mu dobro no ova rečenica jednostavno nije način na koji im trebate ukazati na grešku.

Ovako pokazujete superiornost ne se druga strana sigurno neće osjećati lijepo nakon što im kažete da ste ih upozorili. Ako vam je zaista stalo do nekoga, birajte suptilnije načine da im pomognete u njihovom izboru. Sigurni smo da će njih više cijeniti. 

7. Nikad ti neću oprostiti!

Ovo je fraza koju govore ljudi s niskom emocionalnom inteligencijom i nikako nije dobar način za izgradnju stabilnih odnosa. U redu je osjećati se povrijeđenim i uzeti dovoljno vremena za oporavak no na kraju je bitno oprostiti.

Razumijemo da su neke uvrede ogromne i da je nakon njih jako teško nastaviti dalje, ali pokušajte oprostiti ne zato što oni to zaslužuju nego zato što vi zaslužujete mir. To je jedini način da krenete dalje i da ostavite prošlost tamo gdje pripada. 

Da zaključimo

Ovo su po psiholozima najvažnije fraze koje pokazuju nisku emocionalnu inteligenciju. Ako ih čujete u razgovoru, moći ćete prepoznati o kakvim se osobama radi i djelovati na najbolji način.

Zapamtite da je u svakom odnosu bitno prepoznati  važnost emocionalne odgovornosti te graditi zdrave međuljudske veze. Osim što ćete se osjećati lijepo, ovakve zdrave veze će pozitivno utjecati i na sliku koju drugi stvaraju o vama. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close