Mravi

Ove stvari privlače mrave u vaš dom

Svi znamo da mrave privlače proliveni šećer i mrvice, ali što drugo donosi ove neželjene štetočine? Nastavite čitati kako biste čuli od stručnjaka o iznenađujućim stvarima koje privlače mrave u vaš dom,
Lifestyle / Flash | 06. 06. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ništa nije gore nego otići uzeti hranu iz svog ormarića ili smočnice i vidjeti mrave kako gmižu posvuda. Ova sićušna stvorenja su u stalnoj potrazi za svojim sljedećim obrokom i vaš dom može imati upravo ono što traže - posebno ljeti.

"Nekoliko razloga zašto će se preseliti unutra su promjena vremena i iscrpljenost izvora hrane izvana", kaže David Price ACE, direktor tehničkih usluga i suradnik certificiranog entomologa u Mosquito Joeu. Svi znamo da mrave privlače proliveni šećer i mrvice, ali što drugo donosi ove neželjene štetočine? Nastavite čitati kako biste čuli od stručnjaka o iznenađujućim stvarima koje privlače mrave u vaš dom, piše Večernji list.

Eterična ulja

Možda ste čuli za korištenje eteričnih ulja za tjeranje mrava. I istina je, mirisi poput limunske trave, paprene metvice, klinčića i cedrovine mogu držati mrave podalje. "Ove mješavine ometaju tragove feromona koje koriste za navigaciju, komunikaciju i pronalaženje hrane", kaže Price. Ali s druge strane, neka eterična ulja mogu dovesti do više mrava. Baš poput hrane ili pića s puno šećera, "eterično ulje u kombinaciji sa šećerom ili parfemom može izazvati privlačnost", kaže Price. On predlaže da se klonite bilo čega sa slatkim voćnim ili cvjetnim mirisima ako pokušavate izbjeći najezdu mrava. A ako jednostavno ne možete odoljeti slatkoj mješavini, svakako provjerite je li dobro zatvorena.

Hrana za kućne ljubimce

 Mravi su uvijek u potrazi za hranom i nije ih briga pripada li ta hrana vama ili vašim ljubimcima. "Mačke, psi i drugi kućni ljubimci također mogu nenamjerno pozvati mrave u vaš dom", kaže Jim Fredericks, glavni entomolog i potpredsjednik za odnose s javnošću pri National Pest Management Association. Posude za hranu i vodu mogu privući mrave pa je važno održavati ih čistima. Ryan Farley, izvršni direktor LawnStartera, napominje da mrave privlače proteini, masti i šećeri koji se nalaze u hrani za kućne ljubimce. Ako bilo što od hrane vašeg ljubimca izostavite dulje vrijeme, lako može privući mrave. "Da biste to izbjegli, pokušajte hraniti svog ljubimca u točno određeno vrijeme, umjesto da ostavljate hranu vani cijeli dan, i čuvajte hranu u dobro zatvorenim posudama", kaže Farley. Očistite sve vodene nerede odmah jer mrave privlače i izvori vode.

Kuhinjski aparati

Prilično je uobičajeno da se mravi nastane u vašoj kuhinji - to je ipak žarište hrane. Ali možda traže zalogaj na nepoznatim mjestima. "Pazite na mjesta na kojima bi mogli biti skriveni komadići hrane, mrvice u tosterima ili ostaci hrane u perilicama posuđa privlačni su mravima", kaže Fredericks. Nije važno jesu li ti uređaji zatvoreni ili se ne koriste, mravi će i dalje moći pronaći ulaz. Važno je sve održavati čistim i eliminirati sve što se može smatrati izvorom hrane ili vode.

Uređenje dvorišta

Svako uređenje krajolika oko temelja doma zapravo može donijeti mrave—ovisno o zelenilu ili cvijeću koje ste tamo posadili. Matt Freeman, voditelj podružnice i stručnjak za suzbijanje štetočina u Clark's Termite & Pest Control, objašnjava da su ruže, gardenije i mirta krep domaćini mnogim vrstama lisnih uši (mali kukci koji isisavaju hranjive tvari iz biljaka). Ako vaš grm ima populaciju lisnih uši, vjerojatno će tamo biti i mrava. "Ove štetočine luče tvar bogatu šećerom poznatu kao 'medna rosa' kojom se mravi vole hraniti", kaže Freeman. Jedan od načina da to spriječite je da svoje biljke održavate urednima i podrezanima i da im ne date previše vode. "Pretjerano zalijevanje u blizini temelja stvorit će privlačnost jer lisne uši pružaju izvor hrane, a kada populacija mrava postane veća od izvora hrane, oni će se useliti unutra", kaže Price.

Curenje vode

Mravi trebaju vodu, pa možda i nije veliko iznenađenje vidjeti da bi curenje vode moglo biti razlog za njihovo nastanjivanje. "Smanjenje vlage i stajaće vode oko vašeg doma može uvelike pomoći u sprječavanju mrava", kaže Fredericks. Ne biste trebali čekati da popravite cijevi koje cure. Stalno pazite na nova vlažna područja kako bi mravi imali manje šanse da uđu unutra. Freeman kaže da mrave stolare posebno privlači vlažno drvo, što je često rezultat curenja vode, pa biste trebali zamijeniti sva oštećena područja što je prije moguće . "Razmislite o korištenju odvlaživača u vlažnim podrumima, malim prostorima ili na tavanima", kaže Fredericks. "Vani osigurajte da odvodi i oluci ispravno funkcioniraju kako bi voda otjecala od temelja kuće."

Kopirati
Drag cursor here to close