Jozo Kolobarić za Bljesak.info

Osnovnoškolci iz Posušja pioniri su ekoloških edukacija u BiH

Od 2013. godine ovaj mladi ekolog s mladim ljudima iz Posušja rukovodi ekološke projekte u praksi,. Nerijetko izlaze na divlja odlagališta, čiste ulice i prometnice i svoju životnu sredinu.
Lifestyle / Flash | 22. 03. 2019. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općini Posušje već drugu nastavnu godinu provode se sveobuhvatne ekološke edukacije osnovnoškolaca.

Inicijator i voditelj spomenutih edukacija i ekoloških projekata u praksi je mladi sociolog i ekolog prof. Jozo Kolobarić, asistent na Fakultetu društvenih znanosti dr. Milenko Brkić, doktorand Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prijatelj Europske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu te sudionik u nekolicini projekata akademskih zajednica u Sarajevu, Zagrebu i Mostaru i drugim mjestima.

Od 2013. godine ovaj mladi ekolog s mladim ljudima iz Posušja rukovodi ekološke projekte u praksi,. Nerijetko izlaze na divlja odlagališta, čiste ulice i prometnice i svoju životnu sredinu.

Foto: Bljesak.info / Divlja deponija otpada

U ovih šest godina aktivnosti mladi su prikupili više od 200 tona otpada i, u suradnji s JP Vodovod Posušje – sektor komunalni otpad, odvozili ga na za to predviđeno mjesto. U svemu tome nužno je spomenuti i brojne druge građane Posušja koji su se priključili ovim ekološkim projektima kako bi, ne samo dali podršku, već i pomoć u materijalnim i financijskim sredstvima.

Iz razloga podizanja ekološke (životne) svijesti Jozo Kolobarić je od ekoloških akcija pod sloganima „Jer te se tiče!“ i „Moj jedan sat za čist grad!“ napravio performans homo fabera (čovjeka koji radi), homo economicusa (čovjeka koji privređuje), homo ludensa (čovjeka koji se igra – stvara), homo religiosusa (čovjeka koji vjeruje – kojem po religijskim narativima Bog daje zemlju na obradu i koji ju je dužan ostaviti narednim generacijama), te homo consumerisa (čovjeka koji sve više troši, izrabljuje i to grabežljivo). U svim ovim sintagmama antrophosa – čovjeka jasno se dalo do znanja kako mladi žele podići svijest. 

Film ''Život - Jer nas se tiče'' pogledajte OVDJE.

''U nastavnoj godini 2017./2018. i 2018./2019. pravi se projekt ekoloških edukacija koji je u skladu sa Strategijom općine Posušje (u čijem se dijelu tematizira ekologija) i LEAP-om (Lokalnom ekološkom akcijskom planu) općine Posušje koji na sam vrh priroteta postavlja upravo educiranje. Time se krenulo u sveobuhvatne ekološke edukacije učenika osnovnih škola na području općine Posušje. Ekološke edukacije proći će ukupno 1881 učenik/-ica'', ističe Kolobarić. u razgovoru za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Jozo Kolobarić

Edukacijama se želi, putem prezentacija i video linkova, ukazati mladima, sukladno njihovom uzrastu i predviđenoj pedagogiji, na najvažnija problematska područja iz ekologije kako općine Posušje, tako i Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

''Mladi su najjači mobilizator, upravo u uzrastu od 7 do 15 godina, kada upijaju ono najvažnije za život. U ovim edukacijama mladi se ne terete nepotrebnom teorijom, mada im i to bude preporučeno na edukacijama. Baš naprotiv, s njima se razgovara, ukazuje im se na osnovne činjenice te im se daju primjeri. Edukacije su i humanističke provenijencije, jer se u pozadini krije upravo briga za naredne generacije i planetu Zemlju. Također, učenici će, kao i u prethodnoj godini raditi u praksi što označava rad na terenu, uklanjanje otpada po ulicama, parkovima ili oko škola'', naglašava ovaj društveno angažirani sociolog iz Posušja.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH dalo je punu suglasnost provođenju ekoloških edukacija. Organizatori se nadaju kako će ove sveobuhvatne ekološke edukacije motivirati i druge da krenu u plemeniti rad, jer nitko više nije izoliran od ekoloških katastrofa na svijetu i pozivaju sve zainteresirane za ekologiju i suradnju na polju ekologije da im se jave na njihovu službenu Facebook stranicu Udruga za promicanje kulture Apollo.

Kopirati
Drag cursor here to close