Zanimljivosti iz vojne prošlosti

Nevjerojatna tajna USS Tritona: Kako je filipinski ribar slučajno otkrio američko pomorsko čudo 1960.

Nevjerojatna tajna USS Tritona: Putovanje podmornice oko svijeta bez izranjanja! Kako je filipinski ribar slučajno otkrio američko pomorsko čudo 1960.
Lifestyle / Flash | 16. 01. 2024. u 08:19 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom tajne misije podmornice USS Triton da oplovi svijet neprimijećeno i ne izranjajući, jedina osoba koja je primijetila podmornicu tijekom tih šezdeset dana bio je filipinski čovjek u svojem kanuu. On je primijetio njezin periskop 1. travnja 1960. kroz koji je i snimljena ova fotografija.

Kapetan Edward Beach kasnije je u svoj dnevnik zapisao:

"To je smiješna situacija: s jedne strane, bezizražajan Azijat, promatra sa znatiželjom neobičan objekt u vodi; s druge strane, američki časnik Ratne mornarice, opremljen svim tehničkim uređajima koje novac i znanost mogu nabaviti, gleda u njega s jednakom znatiželjom. Na jednom kraju periskopa, jednostavni kanu pokretan mišićavim rukama svoga graditelja; na drugom kraju, podmornica vrijedna 100 milijuna dolara, najnovija, najveća, najmoćnija na svijetu, na povijesnom putovanju. Kakav ambis - koliko stoljeća znanstvenog razvoja - leži između mene i njega!"

Putovanje podmornice USS Triton bilo je jedno od najizvanrednijih postignuća u pomorskoj povijesti. Misija je započela 16. veljače 1960. i trajala je do 10. svibnja 1960. Triton je tijekom ovog vremena oplovio cijeli svijet potopljen.

Glavni cilj misije bio je demonstrirati sposobnost podmornice da izvede takvo putovanje te da to učini u potpunosti potopljena. Triton je slijedio rutu koja je uključivala prolazak kroz Panamski kanal, putovanje duž Rta Horn, prolazak kroz Suezki kanal i povratak prema Sjedinjenim Američkim Državama.

USS Triton bila je prva američka podmornica klase SSRN, dizajnirana da nosi nuklearne bojeve glave. Bila je najveća podmornica u svoje vrijeme i opremljena najsuvremenijom tehnologijom.

Triton je imao posadu od 176 ljudi, uključujući časnike i mornare. Njihova zadaća bila je održavati sigurnost i funkcionalnost podmornice tijekom cijele misije.

Tijekom cijele misije, Triton nije izlazio na površinu. Ova neprekidna potopljena vožnja bila je tehničko čudo, a podmornica je pritom koristila svoje nuklearno pogonsko postrojenje.

Jedan od najzanimljivijih trenutaka dogodio se kada je filipinski čovjek u svom kanuu primijetio Tritonov periskop, čime je postao jedini svjedok tajnog putovanja podmornice.

Tritonova misija bila je ne samo tehnički trijumf već i dokaz sile tijekom Hladnog rata. Pokazala je sposobnosti i inovacije koje je Sjedinjenim Američkim Državama donijela nuklearna podmornička tehnologija.

Putovanje USS Tritona ostaje značajno kao jedan od najuspješnijih i najintrigantnijih poduhvata u povijesti podmorničarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close