simbolika

Neki na vjenčanje, neki na groblje: Zašto baš krizanteme nosimo na grobove?

Lifestyle / Flash | 31. 10. 2016. u 10:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizanteme su vjerojatno svima poznate kao cvijeće koje se nosi na groblje. Osobito u vrijeme Svih svetih kada se posjećuju i uređuju grobovi, primijetili ste na grobovima biljke s velikim cvjetnim glavama u bijeloj, žutoj ili ružičastoj boji.

Upravo su to krizanteme koje mogu narasti do 50 do 150 centimetara u visinu. To je cvijeće koje ima simboliku prolaznosti, žaljenja i smrti, a uvriježeno je mišljenje da je to baš zato što cvjeta i može se naći isključivo u ovo doba godine.

Iz grčke mitologije

Simbolika krizanteme kao cvijeta smrti ima svoje tumačenje i iz jednog grčkog mita, vjerojatno ono najvjerodostojnije. Naime, priča kaže da se nimfa Klitija zaljubila se u boga sunca Helija. Njemu se pak više sviđala njena sestra Leukotoja koju je Klitija potom proklela. Leukotoja je umrla, a Klitija pobjegla u pustinju i devet dana samo sjedila i gledala u sunce prateći njegovo kretanje, a ništa nije jela ili pila. Tada je umrla, a njeno tijelo pretvorilo se u cvijet – krizantemu...

U inozemstvu se krizantema koristi čak i u svadbenim buketima ili se nosi u kućne posjete.

Na Dalekom istoku, u Kini, krizantema predstavlja nešto sasvim drugo – radost, mir i vitalnost te se poklanja mladenkama. Prema japanskoj predaji, japanski carevi u čaše vina ubacivali su po jednu laticu krizanteme kako bi što dulje živjeli. Krizantema je u Europu donesena upravo iz Japana. Tamo ima simboliku moći, vječnog života, sreće i obilja, no takvo razmišljanje na ovim prostorima nikada nije zaživjelo.

Cvijeće za groblje su i kale ili ljiljani, osobito za sprovod. Naime, to cvijeće simbolizira odlazak duša na drugi svijet, a ako je osoba preminula mlada nevinost.

Međutim, osim krizantemama aranžmani za groblje rade se i od ruža, špina, orhideja, margarete…Cvijeće za groblje mogu biti i margarete, ruže, odnosno svo cvijeće koje je i vama drago.

Kopirati
Drag cursor here to close