Tijekom dana

Ne perite auta i prozore: Stiže nam saharski pijesak

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. svibnja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora.
Lifestyle / Flash | 26. 04. 2021. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažan jugozapadni vjetar razvijen duž vertikalnog stupa atmosfere će zahvaljujući polju niskog zračnog tlaka nad obalama sjeverne Afrike usisati veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Sahare i po visini preko Mediterana ga usmjeravati prema području Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo meteorolog Nove BH, on će već danas krajem dana pristizati u našu zemlju sa sve dominantnijim oblacima srednjeg reda koji će prekriti bosanskohercegovačko nebo, prije nego u večernjim satima preko nas ne pređe linija nestabilnosti s juga koja će donijeti padavine, postepeno se premještajući prema sjeveru u prvim satima utorka, prenosi N1.

Upravo s ovim padalinama ćemo po prvi put primijetiti na našim prozorima i limenim ljubimcima žute ili narančaste tragove u utorak, kada se prognozira da će prisustvo saharskog pijeska značajnije zamutiti nebo, zbog čega ono može poprimiti nijanse žute boje.

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. svibnja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora.

U drugom dijelu tjedna usljed stabilnijih vremenskih prilika i prisustva pijeska, za očekivati je i prelijepe prizore pri zalasku sunca, budući da nebo u ovakvim okolnostima može poprimiti i crvenkaste nijanse.

Usljed većeg prisustva snježnog pokrivača na planinama i veće koncentracije pijeska ne može se isključiti ni pojava neobičnog fenomena tzv. crvenog snijega. On nastaje kada padaline se pomiješaju s pustinjskim pijeskom koje oboje i padanjem te taloženjem na tlo oboje snijeg.

Što se tiče temperatura zraka u narednom razdoblju, jutra ne odveć prehladna, prema kraju mjeseca često i ugodna sa dvoznamenkastim vrijednostima. Danju od sredine tjedna sve toplije, a prema kraju mjeseca nekima bi moglo biti po prvi put čak i vruće.

Kopirati
Drag cursor here to close