Savjet

Napravite red u svojoj kuhinji: Neke stvari trebate izbaciti iz nje

Svaka prostorija našega doma zasigurno ima niz stvari koje ne bi trebale biti tamo – zauzimaju dragocjeno mjesto, ne služe ničemu, stvaraju veći nered i na koncu – zbog njih vaše čišćenje duže traje. Evo koji su to predmeti u kuhinji.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno u kuhinji imate stvari za koje ni ne postavljate pitanje što tamo rade i jesu li vam u ovom prostoru uopće potrebne. Za neke od njih, sve dok ne provjerite sve ladice, police i ormariće, nećete ni znati da su tamo. I vjerojatno tamo samo zauzimaju dragocjeni prostor i skupljaju prašinu.

Vrijeme je da takvi predmeti napuste ionako malu površinu ove prostorije i da ona konačno prodiše. Tako ćete stvoriti i veći red, organiziranost i dojam urednosti. Dakle, da biste to postigli, morate prvo neke stvari baciti. Prije svega, namirnice kojima je istekao rok trajanja. A evo koje su ostale:

Napravite malu inventuru u ormariću 

Stare i rasparene plastične posude

Plastične posude imaju svoj vijek trajanja stoga napravite malu inventuru u ormariću u kojem ih odlažete. Boja plastike promijeni se tijekom godina korištenja te izgrebe, a da ne spominjemo “fantomsko” nestajanje poklopaca. Sve takve posude koje nisu kompletne, kao i one oštećene jednostavno proslijedite u smeće. Naravno, u dio za plastiku!

Oštećeni lonci i tave

Kao što ste vjerojatno mogli i primijetiti ako ih imate, tave i posude s keramičkim dnom ipak ne odolijevaju tako uspješno svemu. I zato nakon nekog vremena keramički sloj popuca. Teflonsko posuđe se izgrebe te ni ono više nije za uporabu. Riješite se takvih komada, prije svega zbog zdravlja, kao i onih kojima su klimave ručke ili su posve otpale.

Potrgana i neefikasna pomagala

Plastične žlice, slamke, nožići koji više ne mogu rezati… oslobodite ladicu od takvih stvari, kao i komada pribora za jelo za koje ne znate odakle dolaze. Zadržite samo svoj pribor za jelo.

Vrijeme je da elementi prodišu

Isto tako, odjeljak u ladici u kojoj držimo pribor za kuhanje. Među njima se uvijek nađu plastične i drvene kuhače koje su posve promijenile boju, odnosno otkrhnule se. Ista priča je i s metalnim pjenjačama koje se iskrive i korodiraju. Nerado kuhamo s njima, ali ih ipak zadržavamo u ladici. Sad je vrijeme da ih bacite, kao i sve one alatke za kuhanje koje nikada niste ni upotrijebili. Jer, mala je vjerojatnost da ćete u budućnosti.

Svi ti “korisni” aparati

Blender, aparat za kavu, aparat za jogurt, pekač kruha, sokovnik, proizvođač tjestenine, aparat za kokice, aparat za vakuumiranje, friteza, mikrovalna…. trebala bi vam još jedna kuhinja kako biste mogli smjestiti sve ove uređaje. Ovako, sa svima njima, kuhinja izgleda kaotično i sve je nagurano uokolo. Ako ih ne koristite, ma koliko bili kvalitetni, vrijeme je da razmislite što ćete s njima. Zašto ih čuvate? Svi ovi aparati zauzimaju vam dragocjeni prostor za neke stvari koje vam doista trebaju

Oštećeni tekstil

Iskrzani rubovi, rupice, ispran uzorak… na kuhinjskim krpama, ubrusima i stolnjacima te rukavicama hvataljkama čine da ih držimo na dnu ladice. S mnogih je usto mrlje nemoguće više otkloniti. Vrijeme je da ih bacite u smeće. Provjerite i rukavice u kojima perete posuđe te i njih bacite ako su oštećene. U svakom slučaju, bolje je imati pet dobrih krpa i jedne kvalitetne rukavice nego hrpu nefunkcionalnih.

Vjerojatno u kuhinji imate stavri koje vam ne trebaju

Daske u jadnom stanju

Bilo da su drvene ili plastične, daske za rezanje imaju rok trajanja. Nakon godina uporabe njihova se površina izliže i ošteti, tako da ih trebate zamijeniti novima. A nove koje nabavite neka budu plastične jer se bakterije na njima neće zadržavati.

Namirnice koje nikada nećete upotrijebiti

Svi to imamo u svojim ladicama i ormarićima u kuhinji. Ili pak u hladnjaku. Tjedne, veće nabavke obično uključuju i namirnice koje rijetko ili nikada ne kuhamo jer nas mame s polica dućana. Želimo isprobati nešto novo, pa to kupimo, ali nikada i ne skuhamo. Ili jednostavno zaboravimo da ih imamo. Bacite i one kojima još nije istekao rok trajanja, a već dugo su u vašoj kuhinji. Jer, koja je vjerojatnost da  ćete nešto doista skuhati od njih?

Oprema za kolače koju niste koristili tri godine

Da, teško je odoljeti svim tim malim kalupima za kekse, oblicima za torte i quicheve, dekoracijama, jestivoj boji, košaricama za muffine i sve one male gadgete koji nam olakšavaju kuhanje slastica. No, ako ih niste upotrebljavali tri godine, vrijeme je da im kažete zbogom. Bacite ih u smeće ili poklonite. Sigurno imate oko sebe nekog tko bi to mogao dobro iskoristiti.

Otkrhnute čaše, šalice i tanjuri

Napuknute čaše i šalice otkrhnutih rubova držite u ormaru, iako ih više nikada nećete upotrijebiti. Isto vrijedi za niz malih bočica u kojima gotovo da više nema začina, praznih staklenki…. Provjerite po ormarima imate li takvih stvari i riješite se svih oštećenih komada kao i onih koji nemaju svrhu.

Stvorite red, organiziranost i dojam urednosti

Sredstva za čišćenje koja ne koristite

Od svih sredstava koje držimo u ormariću ispod sudopera, tek ih dva upotrebljavamo. Pored praška za posuđe, to je još sredstvo za čišćenje lonaca i eventualno sredstvo za čišćenje pećnice. Provjerite stanje svojih sredstava za čišćenje kao i krpa, jer su mnoge dotrajale i više ih ustvari ne koristite, piše indizajn.

Kopirati
Drag cursor here to close