jesen donosi

Na što trebate paziti kad kupujete kestenje?

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2016. u 06:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kesten je drvo iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće pretežno raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a u pojedinim zapisima se navodi da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

Na šta trebate paziti kad kupujete kestenje? Kada kupujete svježe kestenje, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih uzmete u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegavajte kestenje koje ima šuplji zvuk kad ga tresete. Ubrane ili kupljene plodove čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

1. Namirnica koja zasiti
Sto grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa se iz tog razloga ovi plodovi nazivaju namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, odnosno povećava se količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.

2. Namirnica za režim ishrane bez glutena
Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koji boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj ishrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kestenje je odličan izvor vlakana koja smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno bolju i redovniju stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, kao i mangana, kalcijuma, klora, željeza i magnezijuma.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i ojačava imunitet. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close