Podcast ''Sredinom''

VIDEO | Mostarac koji je svirao Kirku Douglasu - Tada je bilo puno para

Kakve uspomene nosi s Olimpijade 1984. godine u vrijeme studiranja, kako je zaradio prve novce i kupio auto, je li Toma Zdravković ostao njegova 'neprežaljena želja', kako je Mostar Sevdah Reunion postao brend - Šantić je govorio za Bljesak.
Lifestyle / Flash | 22. 11. 2023. u 20:01 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virtuoz na harmonici, klarinetista, netko tko je život posvetio glazbi i sevdalinci, direktor Muzičke škole I i II stupnja - Mustafa Šantić bio je gost 56. izdanja podcast ''Sredinom''.

Iako i dalje svira, sada ipak bira mjesto ali i publiku, jer je kako Šantić ističe 'došlo je do limita kreativnosti' i nema više snage da nastupa kao ranije.

Sada živi 'mirniju varijantu' u Bijelom Polju kod Mostara, gdje je napravio mali ranč, bavi se i stolarijom a glazba je uvijek tu, kao i harmonika.  

No, osim harmonike - Mustafa Šantić svira i klarinet, koji mu nije bio 'prioritet', jer je želio svirati violinu. Srednju glazbenu školu je upisao bez da je zavšio osnovno glazbeno obrazovanje. Bio je toliki talenat, da je tu stepenicu jednostavno preskočio.

''Svako stanje koje nije normalno može biti sevdah, to je tečnost koja kruži ljudskim tijelom i u određenom momentu može da probudi različitu emociju'', kazao je Šantić naglašavajući bitnost razlikovanja između sevdaha i sevdalinke. 

Za sevdalinku ističe da se radi o glazbeno poetskoj formi.

Šantić je jedan od osnivača Mostar Sevdah Reuniona, koji je nažalost doživio svoj kraj nakon više od 11 izuzetno uspješnih godina na sceni. Zahvaljujući drugačijim aranžmanima, sevdah su popularizirali među brojnom publikom.

Ne preferira današnje moderne glazbene žanrove, ali ih poštuje.

''Ne smije se podcijeniti masa ljudi koja to sluša, ali ja ne vidim tu nikakvu umjetničku vrijednost'', rekao je između ostalog glazbenik s dugogodišnjim iskustvom.

Mišljenja je i da bi se sevdalinka treba izučavati u okviru našeg obrazovnog programa.

Kakve uspomene nosi s Olimpijade 1984. godine u vrijeme studiranja, kako je zaradio prve novce i kupio auto, je li Toma Zdravković ostao njegova 'neprežaljena želja', kako su zaista izgledale turneje i nastupi Mostar Sevdah Reuniona - odnosno što se dešavalo 'u pozadini', zašto se bend raspao, gdje je svirao čuvenom holivudskom glumcu Kirku Douglasu, što se događa sa spajanjem dvije glazbene škole u Mostaru i hoće li se konačno preseliti u novu (staru) zgradu, zašto svi veliki bendovi imaju svoje vrijeme postojanja, kako su odjednom svi postali 'šefovi' u bendu i brojnim drugim zanimljivim temama Šantić je govorio u podcastu ''Sredinom''.

Kopirati
Drag cursor here to close