Sjedilački način života!

Muči vas bol u vratu? Isprobajte ove vježbe istezanja

Bol u vratu svakodnevica je većine ljudi, pogotovo onih osoba koje radni dan provode pred računalom ili studenata koji puno vremena provode uz knjigu.
Lifestyle / Flash | 01. 03. 2024. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji tzv. "sjedilački" način života sve više utječe na naše zdravlje, a bol u vratu prvi je znak da nešto po tom pitanju moramo učiniti. No, kod boli u vratu si možete i samostalno pomoći. Kako takva vrsta boli može biti frustrirajuća, ali i otežavati svakodnevne zadatke, dr. Mike Bohl nudi nekoliko savjeta kako si pomoći vježbama istezanja.

Šro urokuje ukočenost u vratu?

Puno je stvari koje mogu biti okidać, ali često se radi o posljedici loše poze pri spavanju ili istezanju mišića, navode stručnjaci na klinici Cleveland.

Možda i vaš posao zahtjeva da dugo sjedite i tipkate na tastaturi. dr. Bohl ističe kako ste možda pretjerano koristili mišiće ili je došlo do ozljede. U nekim rijetkim slučajevima bol u vratu može značiti i nešto ozbiljnije, pa tako u pitanju mogu biti i problemi s kralježnicom i artritis, piše Ordinacija.hr.

Ako nelagoda koju osjećate ne prolazi u neko normalno vrijeme ili se javila i glavobolja, temperatura ili mučnina, svakako provjerite s liječnikom što je u pitanju kako bi se moglo započeti s liječenjem ili bar eliminirati ideju da je u pitanju ozbiljniji problem.

Navodi kako postoje vježbe istezanja koje možete isprobati, ali često su one najjednostavnije i najbolje.

Kada je u pitanju istezanje mišića u vratu, glavu biste trebali okretati u raznim smjerovima, dok vam je ugodno. Tada trebate ostati u toj poziciji nekoliko sekundi ako možete, ali bol nemojte ignorirati.

"Ako se javlja jaka bol u nekom položaju, nemojte ga izvoditi. Kada je ukočenost vrata posljedica istezanja mišića, što je čest slučaj, često će bol proći nakon nekoliko dana i moći ćete ponovo isprobati ovu vježbu istezanja", savjetuje liječnik.

Vježbe

Ove vježbe vam mogu pomoći, zapamtite ih kako bi vam poslužile kada se pojavi bol u vratu:

Istezanje vrata: Za ovu vježbu, glavu zabacite prema nazad koliko možete i gledajte u nebo. Držite u toj poziciji nekoliko sekundi.

Zabacivanje vrata: Glavu istegnite skroz prema naprijed kako bi se vrat istegnuo, a pritom bi brada trebala dotaknuti prsa, dok vi u toj pozi ostajete nekoliko sekundi.

Zbacivanje vrata na stranu: Kako biste izveli ovu vježbu, glavu gurajte prema naprijed što više možete, ali na stranu. Uho bi trebalo biti jako blizu ramenu. Ostanite u toj pozi nekoliko sekundi te ponovite sve an drugu stranu.

Kruženje vratom: Ova je vježba jednostavna, potrebno je samo kružiti vratom za početak na desnu stranu i kratko ostati u toj pozi te sve ponoviti na drugu stranu.

Istezanje ramena: Potrebno je glavu okretati pod kutem od 45 stupnjeva i pogled usmjeriti prema pazuhu i tako ostati nekoliko sekundi. Sve ponovite na drugu stranu.

Kopirati
Drag cursor here to close