Krenuli pregovori

Skakači sa Starog mosta žele skokove na UNESCO-vom popisu

Prisutni su naglasili da navedena inicijativa postoji od davnina, te da je krajnje vrijeme da se ostvari.
Lifestyle / Flash | 05. 02. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skakači sa mostarskog Starog mosta traže kandidaturu manifestacije Skokova na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine.

Kao prvi korak realizacije te ideje, održali su sastanak sa ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašidom Hadžovićem, koji je iskazao podršku za realizaciju kandidature.

Naime, Hadžović se sastao sa predsjednikom Kluba skakača u vodu "Mostari", Semirom Drljevićem, mostarskim skakačem i predsjednikom stručnog žirija Skokova sa Starog mosta, Emirom Balićem i predstavnikom Udruženja umjetnika Mostara, Mustafom Hadžajlićem.

Foto: MONK HNŽ / Ministar Hadžović sa skakačima

Predsjednik Kluba skakača ''Mostari'', Drljević naglasio je značaj kandidature i uvrštavanja Skokova sa Starog mosta, tradicionalne mostarske, ali i regionalne manifestacije, koja datira još od davne 1664. godine, na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, priopćeno je iz Ministarstva.

Prisutni su naglasili da navedena inicijativa postoji od davnina, te da je krajnje vrijeme da se ostvari.

Kao sljedeći korak, navode iz Ministarstva, skakači planiraju razgovore sa ministarstvom komunikacija i ostalih sa federalnih razina, budući da su Skokovi sa Starog mosta, Klub skakača ''Mostari'' i naravno Stari most, jedni od najznačajnijih kulturno-povijesnih obilježja Bosne i Hercegovine, po kojima je prepoznatljiva u cijelom svijetu, priopćeno je iz Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close