Koliko para toliko muzike

Mostarci masovno poklanjaju cvijeće: Izdvajaju od 5 do 100 KM

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 08:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvijeće je na Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, najčešći poklon. U Mostaru se stoga na ulicama tradicionalno prodaje cvijeće.

Ulični prodavači u ponudi najčešće imaju ruže koje koštaju od 3 do 5 KM, a pojedine i do 7 KM, zatim karanfile koji se prodaju od 3 do 5 KM, te tulipane koji koštaju također 5 KM.

Dok su se ulični prodavači bazirali na prodaju ruža, cvjećare po gradu se baziraju na prodaju buketa.

Nije puno 100 KM izdvojiti za buket

''Ovo je prilika za zaradu, stoga smo za Dan žena unaprijed napravili više vrsta buketa, koje su za svačiji džep. Lijep buket možete naći za 10 – 15 KM'', rečeno nam je iz jedne mostarske cvjećare. Rekli su nam da Mostarci nisu škrti kad je u pitanju kupovina cvijeća za Dan žena.

''Oni koji žele više potrošiti kupe npr. orhideju koja košta do 40 KM, ali nerijetko se kupuju ogromni buketi koji koštaju i do 100 KM'', rekli su nam cvjećari.

Cvijeće obavezno zapakirati

Trgovački lanci naravno na Dan žena ne propuštaju priliku za zaradu, te nude razne vrste kućnog cvijeća.

U ponudi su ljubičice koje koštaju od 4 do 5 KM, te begonije koje se mogu naći po 8 KM, zatim ciklame koje koštaju 10 KM. Također u ponudi su i mini ruže koje možete kupiti za 5 KM, te orhideje koje se mogu naći i za 10 KM.

''Cvijeće se prodaje već nekoliko dana. Kupuju ga i muškarci i žene, nema tu razlike. Najbolje se prodaju ljubičice, te orhideje, a prodamo i dosta kaktusa'', rekla nam je djelatnica jednog trgovačkog lanca i dodala da se najveća gužva u trgovini stvori zbog pakiranja cvijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close