Grigorij Rasputin

Mistik koji je svojim orgijama žene 'čistio od grijeha'

Rasputin je bio grub i bezobrazan seljak, a ubrzo je postao poznat po razvratništvu i pijančevanju. No, carica je u njemu vidjela božjeg poslanika koji se brine za budućeg cara.
Lifestyle / Flash | 30. 12. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Independent / Grigorij Jefimovič Rasputin (Pokrovskoje, 10. siječnja 1869. - Sankt Peterburg, 30. prosinca 1916.)

Grigorij Jefimovič Rasputin, jedna je od najkontroverznijih osoba ruske povijesti, ubijen je na današnji dan prije 105 godina, 30. prosinca 1916. u Sankt Peterburgu.

Rođen je 10. siječnja 1869. godine u sibirskom mjestu Pokrovskoje, gdje je postao utjecajan član flagelantske vjerske sekte.

U prijestolnicu Sankt Peterburg, stigao je 1911. i svojim hipnotičkim moćima zaustavio kronično krvarenje carevića Alekseja. Zbog toga ga je pod svoju zaštitu uzela carica Aleksandra Fedorovna.

Rasputin je bio grub i bezobrazan seljak, a ubrzo je postao poznat po razvratništvu i pijančevanju. No, carica je u njemu vidjela božjeg poslanika koji se brine za budućeg cara.

Međutim, Rasputin je smetao velikašima koji su uvidjeli da se njegov utjecaj na carsku obitelj širi na gospodarska i politička pitanja.

Svojim neobuzdanim životom zamjerio se mnogima, pa tako i princu Jusupovu čiji je otac dobio otkaz na mjestu guvernera Moskve kada se požalio caru na Rasputina, kojeg je u ljeto 1915. rulja htjela linčovati nasred Crvenog trga.

Kako je bio pod velikom zaštitom carice rođene u Njemačkoj, postojale su sumnje da ona s Rasputinom želi sabotirati rusko sudjelovanje u 1. svjetskom ratu, a Rasputina su optuživali da lobira da Rusija sklopi mir s Njemačkom.

Video: Boney M. - Rasputin (Sopot Festival 1979) 

Rasputin se u noći u kojoj će stradati pojavio u palači princeze Irine (koje tada uopće nije bilo tamo), gdje je ispraćen u podrumsku prostoriju kako bi tobože pričekao da Jusupov i njegovi prijatelji odu. Tamo su ga napojili vinom u koji su stavili cijanid, ali koliko god vina popio, Rasputin nije pokazivao nikakve znakove trovanja. Na koncu su ga upucali.

No, čak i tada, nakon nekoliko sati on se čudnovato povratio u život i uspio pobjeći. Dok je trčao dvorištem palače - ponovno je upucan. Po jednom iskazu, i dalje je bio živ kada su išli provjeriti njegovo tijelo sljedećeg jutra.

"Podignuo je glavu i zagunđao dok je preokrenuo svoje desno oko koje me je gledalo, pomućeno, ali zastrašujuće", tvrdio je Vladimir Puriškević, poliričar koji je sudjelovao u zavjeri.

Rasutinovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije kada je rukav njegovo krznenog kaputa izvirio iz leda obližnje rijeke.

Slava legendarnog mistika Rasputina nadživjela je njegov kratki život. U muzeju koji se nalazi u njegovom rodnom selu postoji njegov drveni stolac, za koji se vjeruje kako liječi impotenciju, te kako je dovoljno da muškarci samo sjednu na njega.

'Ima on dovoljno za sve'

Do svoje 12. godine već je postao poznat po čudima, pa se govorilo da krave daju više mlijeka kada su u njegovoj blizini. Nakon što je u svojijm dvadesetima godinama proveo neko vrijeme u samostanu, tvrdio je da spavanjem sa ženama može preuzeti njeihove grijehe i tako im pomoći da pronađu 'milost Božju'.

Svojim sljedbenicama govorio je kako će ih 'pročistiti' dok ih je vodio u šumu na plesanje oko vatre, nakon čega je uslijedilo seksualno 'pročišćenje' koje je izvodio sa svakom od njih. Iako nije mario za higijenu, pa su mnogi pričali kako grozno smrdi i ima crne zube, to očito nije smetalo stotinama njegovih obožavateljica koje je sakupljao na svojim putovanjima.

Bio je nepismen i jeo je prstima, a jednom se pohvalio kako šest mjeseci nije presvukao donje rublje.

Zanimljivo je kako je njegova supruga Praskovija, koju je oženio kao 18.-godišnjak, tolerirala sve njegove veze i ostala mu vjerna do kraja. 'Ima on dovoljno za sve', jednom je rekla.

Kopirati
Drag cursor here to close