Hladniji zrak nad zagrijanom podlogom

21.500 munja i gromova| Meteorolog o nevremenu: Klasična ljetna oluja

Prema podacima Federalnog-hidrometeorološkog zavoda, za danas je upaljen narančasti meteoalarm
Lifestyle / Flash | 19. 07. 2023. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Radi o klasičnim ljetnim grmljavinskim olujama, koje su nastale dolaskom malo svježijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada Europe nad naš dio regije'', rekao je za Bljesak.info Zoran Zadro samouki meteorolog, koji vodi stranicu Globalna klima i vrijeme kroz povijest i u novije vrijeme.

''Kada malo hladniji zrak dođe nad zagrijanu i vlažnu podlogu, a zadnjih dana nad nama je bio vrlo vruć zrak, često u takvim okolnostima i to u toplijem dijelu godine zna doći do stvaranja, karakterističnih za ovo doba godine, ljetnih grmljavinskih oluja'', rekao je Zadro.

Bh. zajednica "lovaca na oluje" - Bosnia Storm Chasers je objavila da je njemački servis za detekciju munja i gromova do 23:30 sati na području Bosne i Hercegovine registrovao više od 21.500 munja i gromova, pretežno u Bosanskoj Krajini, sjevernoj i sjeverozapadnoj Bosni.

Inače, prema podacima Federalnog-hidrometeorološkog zavoda, za danas je upaljen narančasti meteoalarm, te se najavljuje da će temperature zraka biti između 35 i 39°C.

  Foto: Bljesak.info/ Nevrijeme u Mostaru

''U BiH će veći dio dana prevladavati pretežno sunčano i vruće vrijeme. Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tijekom noći na četvrtak, lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Izgledni su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C'', navodi se.

U četvrtak, 20.07.2023., u Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

Djelomično vedro se očekuje u petak. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju se pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini će biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera.

U sjevernim područjima Bosne vjetar je sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom očekuje se u subotu. Sunčanije će biti na jugu zemlje. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne južnog i jugozapadnog smjera.

U većem dijelu Bosne, najavljuju, vjetar će biti sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka u subotu se očekuje uglavnom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C.

Kopirati
Drag cursor here to close