Da, istina je

Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Uzgoj biljke lavande u zatvorenom prostoru daje vam prednost pristupa ovoj biljci tijekom cijele godine
Lifestyle / Flash | 18. 02. 2023. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Bilo da želite napraviti aromatično ulje, čajeve, ukrasiti sobu ili ispuniti dom ugodnim mirisom, lavanda je biljka koju ćete poželjeti uzgajati jer ima višestruku upotrebu u domu. Vrtlari toliko vole ovu trajnicu da su čak pronašli način da joj produže vegetacijsku sezonu.

Da, istina je: čak i ako živite u području s niskim zimskim temperaturama, moguće je uzgajati lavandu tijekom cijele godine. To se postiže uzgojem začinskog bilja na otvorenom u posudama, a zatim prezimljavanjem biljke u zatvorenom kada vrijeme postane hladnije.

Ako nemate postojeći vrt, možete započeti svoj zatvoreni biljni vrt presađivanjem lavande iz lokalnog vrtnog centra. Koji god put sadnje odabrali, slijedite ove savjete za uspješan uzgoj lavande u zatvorenom prostoru kako biste imali nepresušne zalihe ove mirisne biljke.

Odaberite patuljaste sorte za uzgoj u zatvorenom prostoru

Postoji više od 450 sorti lavande, stoga svakako istražite i odaberite najbolju lavandu za uzgoj u zatvorenom prostoru na temelju načina na koji ćete je koristiti.

Ako želite patuljastu sortu koja će mirisati tijekom cijele sezone, razmislite o uzgoju 'Hidcote' engleske lavande (Lavandula angustifolia) - njezini tamnoljubičasti cvjetovi lako se mogu održati gustima za uzgoj u teglama.

  / Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Ako želite dodati slatke, svijetle listove lavande svojim pekarskim proizvodima ili drugim kulinarskim kreacijama, razmislite o uzgoju engleske lavande "Munstead". Ako želite dodati stabljike lavande u stolnu vazu, pokušajte uzgojiti 'Kew Red' ili španjolsku lavandu s njezinim zapanjujućim cvjetovima. Francuska lavanda (Lavandula dentata) je također lijepa sa svojim nazubljenim listovima, ali nije tako ugodna za jelo.

Kupite presadice u lokalnom vrtnom centru

Sjemenke lavande teško klijaju, pa je najlakši način da počnete uzgajati lavandu u zatvorenom prostoru kupnjom mladih biljaka u posudama ili presađivanjem umjesto da pokušavate uzgojiti lavandu iz sjemena. Nakon što novu biljku lavande donesete kući, presadite je u posudu koja je jednu ili dvije veličine veća od originalne posude. Uzgoj lavande u posudama od terakote posebno je dobar jer biljka preferira malo suše uvjete i voda brže isparava iz poroznog materijala posude.

Razmnožite reznicama

Također možete unijeti u kuću začinsko bilje koje je raslo vani cijelo ljeto i presaditi ga kako biste produljili sezonu rasta u zatvorenom prostoru. Obavezno premjestite lavandu unutra prije nego što temperatura padne kako biste je zaštitili od oštećenja hladnoćom. Nije potrebno premjestiti cijelu biljku lavande u kuću - samo uzmite nekoliko reznica s biljke.

  / Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Regulirajte temperaturu 

Za najbolje uvjete za uzgoj u zatvorenom prostoru, održavajte unutarnju temperaturu između 20 i 25 stupnjeva tijekom dana i barem 10 stupnjeva nižom noću. Držite lavandu podalje od topline i  propuha.

Održavajte niske razine vlažnosti

Lavanda preferira klimu niske vlažnosti. Većina domova ima razinu relativne vlažnosti od oko 40 posto - to je savršeno za uzgoj lavande. Nema potrebe dodavati vlagu u prostor.

Orezujte pažljivo

Čistim, oštrim vrtnim škarama lagano odrežite vrhove. To će oblikovati i potaknuti lavandu. Najbolje vrijeme za rezidbu lavande je proljeće. Nakon što biljka navrši tri ili četiri godine i izgleda kao da umire u središtu, odrežite stabljike na otprilike polovicu njihove izvorne duljine kako biste potaknuli biljku da proizvodi novi rast.

  / Lavandu u kućnim uvjetima lakše je uzgojiti nego što mislite

Uberite cvijeće za aromatiziranje hrane i ukrašavanje doma

Uzgoj biljke lavande u zatvorenom prostoru daje vam prednost pristupa ovoj biljci tijekom cijele godine. Kako biste iskoristili kada su eterična ulja lavande na vrhuncu, berite cvjetne klasove kada su se tek otvorili - ako pričekate da se cvjetovi potpuno otvore, njihov će miris brzo nestati.

Ostavite klasove netaknute i izrežite cijele cvjetne stabljike da se osuše ako izrađujete snopove lavande, vijence, vrećice, potpourri ili druge ukrase. Također možete skinuti pojedinačne cvjetove sa stabljika kada se potpuno osuše i dodati cvjetne pupoljke u limunadu, maslac, kolače...

Kopirati
Drag cursor here to close