Vješte ruke vrijedne mame

Mostarka vratila heklano u modu

Vesna Marić vještim rukama i uz mnoštvo ljubavi i pažnje izrađuje predmete koji zasigurno neće proći nezapaženo.
Lifestyle / Flash | 04. 04. 2022. u 11:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Netko voli izlaske, shopping, odlazak u kino... A ja sam na ovaj način uvijek uz djecu, a opet imam svoj trenutak. Ovo je hobi koji možete raditi dok razgovarate s djecom, pregledavate zadaću, pijete kavu, u pauzama od kuhanja i čišćenja...", kazala je za Bljesak.info Vesna Marić.

Naime, Marić je mama petero djece koja svoju kreativnost izražava kroz heklanje. Ova Mostarka vještim rukama i uz mnoštvo ljubavi i pažnje izrađuje predmete koji zasigurno neće proći nezapaženo.

Kako navodi, ljubav prema heklanju usadila joj je mama s kojom je izrađivala torbice za poklon prijateljicama i rodicama, a tvrdi kako je to bio savršen način za ispunjavanje vremena preko ljetnih raspusta.

Od hobija do mini posla 

Danas, njezin je hobi prerastao u mini posao koji je ujedno i odmor za dušu.

"Da, moglo bi se reći da od ovoga imam mini posao. U posljednje vrijeme imam sve više narudžbi, vidim da su ljudi oduševljeni takvom vrstom ručnih poklona i to me posebno veseli. Imam i dosta upita i za druge predmete od vune – razne kape, pape, ukrase za zid... ali nažalost zbog nedostatka vremena dosta narudžbi moram i odbiti", istaknula je za Bljesak.info Marić.

Inspiraciju za svoje radove crpi proučavajući radove stranih autora, ali ipak svemu pokušava dati vlastiti pečat. Potpuna novost i prekretnica za nju bile su newborn/baby fotografije koje su, zahvaljujući društvenim mrežama, popularnost ubrzano stekle i u BiH.

"Na svojoj stranici sam prvenstveno počela s ukrasima za kosu za djevojčice. Tako sam se povezala s fotografkinjom Anom koja je tražila rekvizite za fotografiranje beba. Tako sam joj ja ponudila svoje heklane radove. Nakon prvih fotografija kod nje uskoro su se počeli javljati i ostali fotografi s naših prostora. A danas mogu reći da surađujem s odličnim fotografima ne samo u Hercegovini nego i diljem Federacije, a kompletići su odlazili i preko granice, najviše u Hrvatsku i Crnu Goru", pojasnila je Marić.

Ohrabrenje za druge mame

Ova Mostarka svjesna je prednosti društvenih mreža što je i iskoristila, kako za promociju svojeg rada, tako i za promociju života višečlane obitelji.

"Kroz storije pokazujem sam proces rada, snimam kratke klipove/reelse o pojedinim bodovima, načinu rada, o nastanku određenog predmeta, kao i trenutke iz svakodnevnog života jedne majke petero djece. Kroz svoj profil želim pokazati da su višečlane obitelji poput bilo koje druge obitelji. Želim ohrabriti i druge mame da pronađu ono što ih ispunjava, da bez obzira na sve obveze i broj djece uvijek mogu pronaći vrijeme za sebe ali i iskoristiti ga kvalitetno. Smatram da je upravo ta moja komunikativnost i otvorenost presudna za komunikaciju s budućim kupcima", naglasila je Marić.

Za jednostavne radove Marić izdvaja tri sata rada, dok se za kompliciranije radove ta brojka penje i na 10 sati intenzivnog rada.

"Vrijeme izrade ovisi o kompleksnosti samoga rada. Ali okvirno bih rekla da je za jednostavnije radove potrebno izdvojiti 3 sata intenzivnog rada a za kompliciranije i 10 sati i više. Naravno, kod mene to ne funkcionira tako jer nikad nemam toliko slobodnog vremena nego radim u etapama, po par dana, kad uspijem od posla i ostalih obveza", navela je za Bljesak.info.

Heklanje za nju ima gotovo terapeutski učinak te iako ga se posljednjih godina veže isključivo za bake, u svijetu je odavno prepoznato. Osim što pridonosi razvijanju finih motoričkih sposobnosti, razvija kreativnost i memoriju te smanjuje stres. Također, brojne škole u Americi i Europi koriste heklanje kao izvannastavnu aktivnost za učenike koji imaju poteškoće s pažnjom i koncentracijom.

Njezine kompletiće vrlo vjerojatno ste vidjeli na Instagramu te brojnim fotografijama preslatkih beba, no ova vrijedna mama tek je na početku. Čini se kako vrijeme heklanja ponovno dolazi, a Vesna Marić dokaz je kako ono nije rezervirano samo za one starije. 

Kopirati
Drag cursor here to close