Cijene i ljepota

Kozmetičke usluge u Mostaru: Ne uljepšava se tko ima, nego tko je naučio

''Usluge koje se tiču noktiju su poskupile 5-10 KM. Obrve i ostali tretmani su nam ostale iste cijene. Ove ostale usluge su manje poskupile, a veliki broj tretmana su nam ostale iste cijene''.
Lifestyle / Flash | 28. 03. 2023. u 14:40 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurno ste čuli za onu poznatu 'staru' izreku 'ne pravi baklavu tko ima, nego tko je naučio'.

Eh, tako je izgleda i s uljepšavanjem, dotjerivanjem i korištem usluga kozmetičkih salona u Mostaru.

Uprkos visokoj stopi inflacije, svakodnevnim izvještajima o povećanju životnih troškova – onaj tko je naučio da koristi usluge kozmetičara i salona ljepote to radi uprkos cijenama koje već idu ka gore. Jer ljepota izgleda nema cijenu. Bar sudeći po informacijama koje smo dobili od kozmetičkih salona. Klijenata im ne nedostaje. Mostarke, a i Mostarci vole biti dotjerani, lijepi, njegovani i na tome se ne štedi. A vjerojatno se i ima, može se.

Novi cjenovnik

Neki saloni su već od početka godine podigli svoje cijene, neki tek sada to čine, dok treći pak to tek planiraju.

Iz Infinia beuaty salona kažu da su cijene svojih usluga podigli tek jučer, odnosno novi cjenovnik je na snazi od 27. ožujka 2023. Više faktora je utjecalo na poskupljenje, kako ističu, samo pojedinih usluga.

''Izdržali smo do sada, iz razloga što smo uvoznici dosta kozmetičkih materijala – tako da smo se mogli nositi s cijenama. Ali sada smo prinuđeni jer cijene na tržištu rada rastu. Povećavali smo radnicama plaće zbog cijele situacije i zato su nam cijene usluga porasle. Ne svih usluga, nego dijela usluga'', rekli su iz Infinia beauty salona u Mostaru za Bljesak, te dodali:

''Usluge koje se tiču noktiju su poskupile 5-10 KM. Obrve i ostali tretmani su nam ostale iste cijene. Ove ostale usluge su manje poskupile, a veliki broj tretmana su nam ostale iste cijene''.

Ističu da su materijali poskupili, ali su 'izdržali' do sada jer koriste materijale čiji su ekskluzivni uvoznici. No, i tu su se stvari promijenile jer troškovi uvoza više nisu isti i sl.

Kako i na koji način, da svi budu zadovoljni?

U Beauty centru Sabina kažu da još uvijek nisu dizali cijene svojih usluga, ali će biti prinuđeni uskoro.

''Nismo dizali cijene od korone. Ne znamo ni kako opstajemo, jer trebalo bi da dignemo. Razmišljamo kako i na koji način, da bude zadovoljavajuće za nas i za klijente. Povećale su se cijene materijala, tu su i nameti državi - sve je otišlo gore. Prije 15- dana smo bili na Sajmu u Beogradu i tu su dosta cijene se podigle. Ali evo mi još nismo poskupili'', rekli su za Bljesak.info.

Na upit da li će se povećanje odnositi na sve usluge ili pojedine, kažu:

''Samo nekoliko usluga ćemo podići cijene, možda cijene usluga noktiju i depilacija. Cijene usluga koje obavljamo s postojećim aparatima nećemo dizati. Jedino kad budemo nabavljali nove aparate, vidjet ćemo da se uklopimo s materijalom i ostalim troškovima'', naveli su iz Beauty centra Sabina.

Šminkanje do 90 KM

Iako cijene usluga variraju od salona do salona, zavisno od salona različito ćete platiti i usluge šminkanja. Tako npr. make-up bez trepavica ćete u jednom salonu platiti 40 KM, dok ćete u drugom za isti izdvojiti 55 KM. S trepavicama košta od 50 do 65 KM.

Također, postoje i saloni u kojima ćete make-up, odnosno šminkanje platiti 90 KM, obzirom da su novi cjenovnik, kako navode - morali korigirati, jer održivost starih cijena nije više bila moguća. Cijena od 90 KM je 'opravdana' činjenicom da se koriste luksuzni brandovi, ali i dugogodišnje prepoznatljivo iskustvo šminkera.

Obzirom da većina salona svoje ažuriranje cijena i obavijesti objavljuje javno na društvenim mrežama, iz objava se može vidjeti da je u pojedinim salonima poskupila i laserska epilacija. Cijena jedne zone je umjesto prijašnjih 45 sada 55 KM, obavijestili su u jednom od mostarskih salona. Razlog je kako piše, povećanje troškova firme.

Posao raste

No, bez obzira na poskupljenje kozmetičkih usluga u većini salona u Mostaru, posla ne nedostaje. Upravo suprotno, obim posla raste.

''Nismo primijetili smanjenje obima posla, upravo suprotno. Sezona nam se približava i da imamo više radnika, dobro bi nam došlo - trebaju nam dodatni radnici. Iako smo ranije najavili ovo poskupljenje i čekali smo reakcije da vidimo za narudžbe za sljedeće tjedne, ipak nismo primijetili nikakvo smanjenje obima posla, ni otkazivanje narudžbi'', rekli su iz Infinia beauty centra.

Slično je stanje i u Bauty centru Sabina.

''Otkako je inflacija mi nemamo manje posla, imamo više. Kod nas je tako, ne možemo se požaliti'', kazali su.

Rad 'na crno'

Ono što veliki problem pravi 'regularnim' kozmetičkim salonima u Mostaru, jesu oni koji rade 'na crno'. Zato, kažu - teško opstaju.

''Osim poskupljenja troškova materijala i radne snage, nama predstavlja najveći problem što veliki broj salona u Mostaru nije prijavljen i imaju neprijavljene radnike. Veliki broj također radi u privatnim kućama i stanovima, a inspekcija ne reagira. Mi imamo slične cijene kao oni koji 'rade na crno' i nama je teško biti konkurentan i da nemamo svoj materijal ne bi nas bilo nigdje na ovakvom tržištu. Mi npr. plaćamo doprinose za zaposlene u tri različite općine, jer ima radnice iz tih općina. I s povećanjem cijenama imamo iste cijene kao netko tko gradu i državi ne plaća ništa'', istaknuli su iz Infinia beauty centra.

'Na crno' ili regularno, ljepota u Mostaru izgleda nema cijenu.

Kopirati
Drag cursor here to close