2024. godine

Mostar čeka: Banja Luka u petak predaje aplikaciju za prijestolnicu kulture

Banja Luka će svoju aplikaciju Europskoj komisiji podnijeti 5. listopada, dok za Mostar još nije poznat točan datum predaje.
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2018. u 11:28 Bljesak.info/F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim Mostara, za službenu aplikaciju za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, podnijet će i Grad Banja Luka.

Banja Luka će svoju aplikaciju Europskoj komisiji podnijeti 5. listopada, dok za Mostar još nije poznat točan datum predaje.

Banjalučani su na aplikacijskom formularu radili mjesecima, a na 60 stranica predstavljeno je trenutno stanje kulturne scene, njezine perspektive i projekti koje taj grad namjerava razviti u okviru realizacije ovog prestižnog europskog priznanja. 

Gradonačelnik Igor Radojičić tom prilikom je naglasio da je, u okviru projekta, tijekom ove godine usvojena Strategije razvoja kulture do 2028. godine, iako je iz Grada Mostara ranije istaknuto kako je Grad Mostar postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je dobio strategiju i da od 10. listopada više neće biti prepreka za slanje aplikacije za kandidaturu Mostara za Europsku prijestolnicu kulture.

Banjalučka Skupština grada je u ožujku ove godine donijela odluku o kandidaturi za sudjelovanje tog grada u programu "Europska prijestolnica kulture 2024. godine'', nakon čega je uslijedila priprema i izrada potrebne dokumentacije. 

Zanimljivo je da Mostar, koji se prijavljuje za kandidaturu, nema ni gradsko vijeće, ali je gradonačelnik Ljubo Bešlić istaknuo da proračun svake godine bude potpisan te da imaju punu podršku političkih stanaka.

Prema proceduri Europske komisije, do kraja godine trebalo bi da bude poznato jesu li ovi bh. gradovi prošli prvi krug kvalifikacija u natjecanju za ovo priznanje. Ukoliko to bude slučaj, Bruxelles bi trebao donijeti konačnu odluku do 2020. godine. 

Po najavama, pored Banja Luke i Mostara, kandidaturu će podnijeti norveški Bodo i albanska Tirana.

Kopirati
Drag cursor here to close