Ušutkani glas u BiH

Kakva su prava žena u BiH?

U priopćenju pod naslovom "Nijedna žena nije nevidljiva", povodom 8. ožujka, istaknuto je da je pouka ovog dana da jednaka građanska i socijalna prava štite ne samo žene, već i muškarce na polju rada.
Lifestyle / Flash | 08. 03. 2020. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Prava žena u BiH krše se direktno ili indirektno, jer za rad nisu plaćene isto kao i muškarci, a visok je postotak i onih neaktivnih na tržištu rada, navodi se u zajedničkom priopćenju Agencije za ravnopravnost spolova BiH i više nevladinih organizacija.

U priopćenju pod naslovom "Nijedna žena nije nevidljiva", povodom 8. ožujka, istaknuto je da je pouka ovog dana da jednaka građanska i socijalna prava štite ne samo žene, već i muškarce na polju rada.

"Povodom Međunarodnog dana žena 2020. godine poručujemo da svaki dan u godini budno pratimo i bdijemo nad rodnom ravnopravnošću, ženskim pravima i da nećemo dozvoliti da se narušava stupanj naših zajamčenih prava", poručeno je u zajedničkom priopćenju.

Prema navodima iz priopćenja, ni Ustav kao najviši pravni akt u BiH ne prepoznaje više od 51 posto svoje populacije.

Navodi se i da je ženski glas u BiH ušutkan na mjestima odlučivanja, da su i žena i muškarac direktor, a da je samo žena higijeničarka, da mlade žene dobivaju otkaz ukoliko odluče zasnovati obitelj, a da je pravo porodilje na porodiljsku naknadu ovisi od mjesta prebivališta.

U priopćenju se dodaje da se sigurne kuće u BiH bore za nastavak funkcioniranja, a da ne postoji senzibilan pristup ranjivim grupama žena.

Iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Mreže za izgradnju mira, Ženske mreže BiH i Inicijative Građanke za ustavne promjene navode kako neće dozvoliti da nijedna žena, djevojka i djevojčica, posebno pripadnice višestruko ranjivih grupa žena, budu nevidljive, a njihove potrebe i prava ignorirani.

Ove godine, kada se obilježava 25 godina od Pekinške platforme za akciju, međunarodnog dokumenta koji je temelj za rad na ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti, izgradnji mira i prosperiteta, iz ovih organizacija su pozvali sve institucije, organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove da zajedno kreiraju reformske platforme u kojima će mir, ravnopravnost spolova, ženska prava i socijalna pravda biti ključni elementi napretka, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close