Panel diskusija

Kako je biti domaćica u Mostaru: Zašto je ona još uvijek nevidljiva u društvu?

Kod nas, kada pitate ženu domaćicu da vam se predstavi, ona za sebe kaže: 'ja ništa ne radim'.
Lifestyle / Flash | 21. 06. 2023. u 19:47 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

One su u prošlosti bile nevidljive, a to su, za razliku od nekih drugih profesija, nažalost ostale i danas, zaključak je današnje panel diskusije pod nazivom "(Ne)vidljive žene/domaćice" koja je održana u srijedu u Spomen kući Gojka Vukovića u Mostaru.

''Kod nas, kada pitate ženu domaćicu da vam se predstavi, ona za sebe kaže: 'ja ništa ne radim'. Same smo ovaj poziv i svoj položaj devalvirali i na nama je da to promijenimo'', govori moderatorica panel diskusije prof. dr. Zarema Obradović.

Objašnjava, ovako je samo kod nas, u zemljama balkanskog okruženja. Na Zapadu gdje je status domaćice plaćen, i stav je drugačiji.

Foto: Bljesak.info / Milena Dabić i Samija Grbić

''Nije mala stvar biti ekonomski neovisan i brinuti o obitelji. Ali u današnjem vremenu u kojem živimo nekada ne stižete biti domaćica, ni to nije dobro. Ne stižete se posvetiti svojoj djeci upravo zbog te ekonomske neovisnosti, jer morate zarađivati za život. Kada bi taj dio bio osiguran, vjerujem da bi se puno više žena odlučilo na poziv domaćice'', objašnjava Obradović.

Kao domaćica 76-ogodišnja Samija Grbić iz Gnojnica kraj Mostara provela je skoro cijeli svoj život, sa suprugom je podigla dva sina i danas je baka osam unučadi.

''Jako sam ponosna na svoju obitelj, ni za čim ne žalim. Nikad nisam požalila što sam cijelo vrijeme bila domaćica'', govori. 

Samija se udala vrlo mlada s 18 godina. Nakon što je rodila djecu nastavila je školovanje. Kroz smijeh govori, ona i najstariji sin, koji je tada išao u gimnaziju, jedno su vrijeme imali i istu profesoricu latinskog jezika.

Foto: Bljesak.info / Sudionice panel diskusije u Mostaru na temu Nevidljive žene 

''S 30 godina sam nastavila školovanje, jer sam ga prekinula kad sam se udala. Bila sam odličan učenik i profesori su mi govorili da nastavim dalje, ali nisam htjela. Položila sam vozački, uzgajala sam koke, na zemlji smo svi radili - sadili duhan i povrće. Radom smo ostvarili sve. Suprug mi je bio divan čovjek u svemu me podržavao i pomagao'', govori Samija.

Prof. dr. Zarema Obradović ističe obitelj, a s tim i uloga majke kao i supruge, u ovim krajevima uvijek je bila za ženu iznimno važna.

''Ove naše tradicionalne vrijednosti su ekstremna bogatstva. Ona je uvijek bila, i sada je, stup društva. No potrebno je reafirmirati ulogu obitelji – ulogu majke u obitelji, ulogu supruge u obitelji kao i svakoga njezinog člana'', govori.

81-godišnja Milena Dabić, majka troje djece, baka šestero unučadi i prabaka sedmero praunučadi, za sebe kaže da je sretna i ispunjena žena. Život je provela kao domaćice i govori, nikad nije požalila.

Foto: Bljesak.info / Sudionice panel diskusije u Mostaru na temu Nevidljive žene 

''Sve sam u životu imala što mi je trebalo, sretna sam i ispunjen žena. Imam divnog muža i imali smo divan brak, poštivao me i sve je bilo kako treba'', govori.

Iako nikad nisu stekle veće znanje od domaćice, za svog života postigle su veliki uspjeh - dobru i uspješnu obitelj. S nama su podijelile i tajnu tog uspjeha: ljubav i međusobno poštivanje.

''Volite se i poštujte, jer samo tako će se sve u životu stvoriti’’, poručile su.   

Kopirati
Drag cursor here to close