Temperatura u autu brzo raste

Kako dječje tijelo reagira kad je izloženo vrućini u zatvorenom autu?

Budući da djeca imaju brži metabolizam nego odrasli, kod njih se tjelesna temperatura u zagrijanom okolišu diže čak tri do pet puta brže
Lifestyle / Flash | 09. 06. 2021. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine, nažalost, dogodi se nekoliko slučajeva smrti djece u automobilu,a uzrok je toplinski udar. To ni ne čudi jer u samo sat vremena, temperatura u autu naraste na čak 26 stupnjeva više od vanjske.

Tragični slučajevi događaju se diljem svijeta za toplih mjeseci, a dječji je organizam slab i osjetljiv pa teško podnosi visoke temperature, piše portal Roditelji.hr.

Što se događa u dječjem organizmu?

Budući da djeca imaju brži metabolizam nego odrasli, kod njih se tjelesna temperatura u zagrijanom okolišu diže čak tri do pet puta brže. Ako je dijete zaključano u automobil, u kojem tijekom ljetnih mjeseci temperatura doseže do 50 stupnjeva, toplinski je udar neizbježan, a kod tako malenog dječjeg organizma smrt može nastupiti za 15-ak minuta.

Koji su simptomi toplinskog udara?

U početku kreću simptomi, kao što su umor, vrtoglavica, koža je vruća, suha i crvena, dijete se ne može više znojiti, povećava se frekvencija srca, dolazi do tahikardije, dijete počinje brzo disati, temperatura mu raste. Nakon gubitka svijesti, dijete umre uslijed trajnog oštećenja prvo mozga, potom i ostalih unutarnjih organa.

Kako pomoći?

Osim što treba odmah pozvati Hitnu pomoć, dijete treba zamotati u mokar ručnik ili plahtu te mu davati hladne napitke.

Kopirati
Drag cursor here to close