Ultrahladni režim

Jedan stiže u Mostar: Donirani hladnjaci za čuvanje Pfizerovog cjepiva

Prva cjepiva građani BiH još uvijek čekaju.
Lifestyle / Flash | 26. 01. 2021. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su prvi hladnjaci koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 cjepivo u ultrahladnom režimu (do - 80 C) stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević.

Prva cjepiva građani BiH još uvijek čekaju.

Dva  hladnjaka, čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza cjepiva, bit će dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banju Luku.

Ministrica Gudeljević, ovom prilikom je naglasila da očekuje skoru isporuku cjepiva koje je država BiH platila COVAX-u.

Ona je izrazila zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucima a biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, s najdužim iskustvom u nabavci cjepiva, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu hladnjaka za pohranu cjepiva u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene s Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu s potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o hladnjacima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tijekom veljače.

Ovi fhladnjaci prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na - 70 C.

"UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, osiguranja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervirane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije", rekla je dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close