Evo zašto

Japanke su najčešći, ali i najgori izbor ljetne obuće za vaše noge

Lifestyle / Flash | 05. 07. 2016. u 17:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetna obuća često se izrađuje od umjetnih materijala, a s obzirom na to da se stopala ljeti pojačano znoje, brzo se mogu pojaviti iritacije i žuljevi.

Stručnjaci upozoravaju da ljetna obuća najčešće nije anatomski oblikovana, nego ima ravne i tanke potplate koji loše podupiru lukove stopala (slično, samo u drugoj krajnosti, događa se na visokim potpeticama).

U otvorenoj ljetnoj obući često je gotovo cijelo stopalo izloženo suncu, pa se nerijetko na tim mjestima dobiju opekline od UV zraka. Nema smisla zabranjivati ljetne natikače, japanke i sandale, no svakako treba znati da one nisu za cjelodnevno hodanje. Za to su pogodnije “sportske” verzije sandala s debljim i fleksibilnijim potplatom. Za veće fizičke napore kao i okoliš u kojemu se stopala lako mogu ozlijediti (npr. planinarenje) najbolja je obuća posebno prilagođena takvim aktivnostima.

Važno je redovito mijenjati izgaženu obuću i nositi odgovarajuću veličinu – nemojte otvorenu ljetnu obuću kupovati ako je “na knap” misleći da noga ionako ima dovoljno mjesta “uokolo”.

Ne zaboravite da otvorena ljetna obuća može biti opasna u vožnji jer lako može ispasti ili zapeti za papučice u automobilu.

Kopirati
Drag cursor here to close