Galerija Gorica

Izložba božićnih jaslica u Livnu

Nakon pučke nedjeljne mise obitelji s djecom su prošetale muzejskim prostorima i uživale u nesvakidašnjoj izložbi.
Lifestyle / Flash | 04. 12. 2023. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prvu nedjelju adventa u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorice – Livna otvorena je izložba božićnih jaslica. Nakon pučke nedjeljne mise obitelji s djecom su prošetale muzejskim prostorima i uživale u nesvakidašnjoj izložbi.

Izložba je organizirana u suradnji Franjevačkog samostana i Franjevačkog muzeja prigodom obilježavanja 800-te obljetnice uprizorenja prvih živih jaslica, koje je u Grecciu u Italiji organizirao sv. Franjo Asiški.

Privremeni postav jaslica plod je, prije svega, radionice organizirane u muzeju na koju su se odazvali postulanti Provincije Bosne Srebrene na Gorici, framaši livanjskih župa, djelatnici Franjevačkog muzeja i livanjski umjetnik Jure Semren.

Poseban doprinos izložbi dao je upravo Jure Semren. On, kao autodiktat, svoj umjetnički senzibilitet je iskazao kroz istraživanje kako slikarskih tako kiparskih formi. Semren je mjesecima strpljivo radio pojedinačne skulpture u drvetu nastojeći im utkati upravo duh sv. Franje začetnika ove duhovnosti. Pojedinačne skulpture ambijentalno postavljene ponudile su nam smislen, dinamičan, harmoničan, mističan i jedinstven prikaz Isusova rođenja.

Ovo je ujedno prvi skulpturalni prikaz jaslica u Livnu. Brojni Livnjaci posjetili su izložbu na dan njena otvorenja, no svi oni koji nisu mogli nazočiti otvorenju izložbu mogu ju pogledati svakim radnim danom do 20. prosinca u vremenu od 9 do 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close