Mnogi to čine

Ima li smisla sušiti rublje vani kad su temperature ispod nule?

Što dobiješ zimi kad ga obješiš vani? Neke poput drveta krute komade koje moraš prelomiti ako ih želiš složiti, zar ne?
Lifestyle / Flash | 15. 02. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objesiti svježe oprano rublje vani usred zime ti je nerazumljivo? Međutim, postoje mnogi ljudi koji se u to zaklinju i to s razlogom. Ali, kako to da se mokra odjeća posuši na temperaturama smrzavanja? I posuši li se dobro? A što je bolje za rublje? Odgovaramo na sva pitanja o „ledenom“ sušenju.

Suho rublje zahvaljujući fizici

Kad temperatura padne ispod nule, voda se smrzava. I vlažno rublje se najprije smrzava. Ali, uzbudljiva stvar događa se kasnije - s takozvanom sublimacijom. Kad je zrak suh, čvrsto agregatno stanje, poput leda, mijenja se u plinovito stanje, a zatim nestaje. Rublje je brže suho i to ponekad brže nego kad bi ga objesila u stanu.

Bolje je vani nego unutra

Staviti rublje zimi u zatvorenu prostoriju ima jedan glavni nedostatak. U nekom trenutku zrak je zasićen vodenom parom i više ne može upiti ništa. Tada sušenje prestaje. Onda moraš provjetravati - to znači da vlaga izlazi, ali toplina također izlazi. Rezultat: moraš više zagrijavati. Međutim, ako ne provjetravaš, riskiraš paru na prozorima i stvaranje plijesni na zidovima. Neki tvrde da nam rublje koje se suši u stanu može čak ugroziti i zdravlje. Svi koji se mogu radovati pomoći sušilice, trebali bi također isprobati i „ledeno“ sušenje. Naime, sušilica brže troši tkaninu i troši puno električne energije.

Zabluda kod ručnika

Mnogi misle da su osobito ručnici postaju tvrdi poput daske nakon sušenja na mrazu, a njihova tkanina gruba. Ali, točno je upravo suprotno. Ljeti postanu prilični tvrdi i grubi, kad se "presuše" na suncu. Zimi vlakna postaju lijepa i mekana zahvaljujući sublimaciji.

Savjeti za ledeno sušenje 

Vrlo je važno pričekati pravo vrijeme da pokupiš rublje. Ako se to dogodi prerano, materijal se može oštetiti. Osnovno pravilo glasi: ako je rublje još uvijek kruto, još uvijek je zamrznuto i nije suho. Tada još uvijek mora visjeti.

Za ledeno sušenje nije važna samo temperatura ispod nule, nego i vlaga te vjetar. Vrijeme i zrak moraju biti suhi kako bi upili vlagu, a vjetar je tu da je odnese.

Ako se nisi spremna suočiti sa hladnoćom i rublje objesiti vani, možeš ga staviti unutra, u toplini doma, na stalak za odjeću, a zatim ga postaviti na balkon ili u vrt. Ne želimo da nam se i prsti smrznu, prenosi miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close